U bent hier

Picknickdozen kloppen Japanse horeca

De Japan Food-Service Association publiceert jaarlijks een onderzoek naar de situatie in de Japanse sector van “gaishoku”, letterlijk, uit eten gaan. Die sector was in 2018 goed voor 33093 miljard Japanse yen, of ongeveer 254 miljard euro. De sector kent twee grote onderdelen: de horeca (food service) en de kleinhandel voor klaargemaakte gerechten (ryorihin kouri), ook wel culinaire kleinhandel genoemd.

De horeca was in 2018 goed voor een omzet van 25769 miljard Japanse yen, of ongeveer 198 miljard euro, en kende een lichte groei van 0,3% ten opzichte van het jaar ervoor. De uitgaven van de gemiddelde Japanner daalden weliswaar licht, maar dat werd ruim gecompenseerd door de bestedingen gedaan door het bedrijfsleven en door buitenlandse toeristen.

Bij de eethuizen zagen vooral de noedelrestaurants (soba, udon) en de sushirestaurants hun verkoop toenemen, respectievelijk met 1,3% en 1,2%. Ook de cafetaria en de typische Japanse cafés (izakaya) boerden goed: +1,6% en +0,7%. Hotels, bars, nachtclubs en maaltijden op school bleven daarentegen ter plaatse trappelen. Bedrijfsrestaurants en ziekenhuizen zagen het zakencijfer van hun maaltijden zelfs dalen met -1,6% en -0,3%

Opvallende stijger zijn de maaltijden in kinderdagverblijven: +2%. Dit is wellicht het gevolg van het beleid van de Japanse regering dat gericht is op een verhoging van het aantal kinderdagverblijven.

De culinaire kleinhandel doet nog beter: +2.1%. De omzet van 7865 miljard yen (ong. 60,5 miljard euro) kwam hoofdzakelijk van de typische Japanse picknickdozen (obento) en andere klaargemaakte hapjes die meegenomen worden. Ze worden vaak gekocht om als middagmaal tijdens de lunchpauze opgesoupeerd te worden. Het verklaart waarom de bedrijfsrestaurants hun omzet vorig jaar hebben zien afnemen. Het is dan ook vooral dankzij de culinaire kleinhandel, en dus de picknickdozen, dat de totale omzet die verdiend werd aan het uit eten gaan in 2018 toenam met 0,8%.

Opdeling van de omzet per categorie:

Bron: Japan Food Service Association, Estimation of the Market Size of the Food Service Industry, July 2019 (Japanse publicatie).

2 augustus 2019