U bent hier

The Pet Market in Croatia

Hoewel Kroatië geen groot of rijk land is, is het zeer interessant voor buitenlandse investeerders en bedrijven die er een markt zoeken voor producten en diensten voor de huisdierenindustrie.

Met een langzame maar gestage stijging van het bbp de afgelopen jaren, nemen steeds meer huishoudens in Kroatië een huisdier en geven ze geld uit aan dierenvoer, speelgoed en accessoires. In sommige recente enquêtes geeft meer dan de helft van de Kroatische huishoudens aan minstens één, zo niet meer huisdieren in huis te hebben.

Voor 2019 beschikte Kroatië over geen enkel bedrijf dat voeding voor huisdieren produceerde, waardoor het land grotendeels afhankelijk was van import. In 2019 opende de eerste grote fabriek in de stad Virovitica, maar die fabriek alleen is niet genoeg om aan de grote marktvraag te voldoen.

Dit maakt Kroatië interessant voor buitenlandse bedrijven en biedt het veel zakelijke kansen.

Momenteel importeert Kroatië de meeste voeding voor huisdieren uit Italië, ongeveer 25% van alle invoer (in 2017 zelfs 33%). Vervolgens komen Frankrijk, Duitsland en Hongarije elk met ongeveer 15% van de invoer op de proppen. Statistieken tonen aan dat de invoer uit België en Luxemburg klein is en de laatste jaren zelfs nog daalt, gaande van 5,5 miljoen dollar in 2016 (ongeveer 4,3% van de invoer) tot 3,91 miljoen dollar in 2017 (3,1% van de invoer). De totale waarde van de geïmporteerde huisdiervoedingsindustrie in Kroatië is ongeveer 126 miljoen dollar.

Aangezien de invoer in stijgende lijn is, is er dus nog groeimarge voor Belgische bedrijven.

Het grootste deel van het voeding voor huisdieren wordt gedistribueerd via supermarkten. Men vindt er de middenklassemerken zoals Whiskas, Pedigree Pal, Friskies, Kitekat, Sheba, FelinaY, Dog Chow, Chappi en Cesar, naast private labelmerken. Bij dierenartsen en gespecialiseerde winkels vindt men premiummerken zoals IAMS, Eukanuba en Purina.

Er is ook een markt voor geneesmiddelen voor huisdieren. Bedrijven die medicijnen leveren in Kroatië zijn o.m. Medika, Bayer-dierengezondheid, Phoenix-Farmacija, Ceva, Genera, Krka, Merial, MSD en Zoetis. Ze verkopen allerlei soorten medicamenten en voedingsupplementen voor (huis)dieren.

Kroatië heeft weinig specifiek veterinaire apotheken, maar wel veel private en publieke dierenartsen. Alleen erkende dierenartsen kunnen diergeneesmiddelen voorschrijven en verkopen.

Veel bedrijven bieden nu allerlei accessoires voor huisdieren aan zoals honden- en kattenoutfits, hygiënische vochtige doekjes, verschillende soorten speelgoed, borstels... kortom, alle spullen die een persoon nodig heeft voor zijn huisdier.

De pet-meubelmarkt is nog steeds een nieuwe markt. Voorlopig is er in Kroatië maar één bedrijf dat meubelen voor katten en honden produceert en dat is Robowsky j.d.o.o. Het is het enige Kroatische bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwerpen en maken van moderne bedden voor huisdieren.

Ook het aantal huisdierenhotels en dagopvang voor huisdieren neemt toe en er zijn ook veel privéplaatsen waar iemand zijn huisdier voor een bepaalde periode kan plaatsen.

Aangezien Kroatië EU-lid is, voldoet het land aan alle relevante EU-wetgeving, waardoor buitenlandse bedrijven gemakkelijker hun weg kunnen vinden naar de Kroatische markt.

Wilt u meer te weten komen over de huisdierenmarkt in Kroatië, vraag dan de studie aan bij ons kantoor in Zagreb (office@beltrade-croatia.com of zagreb@hub.brussels).

2 mei 2019