U bent hier

Persconferentie over de renovatie van het Nationaal Archeologisch Museum in Athene

Op woensdag 15 februari 2023 woonde FIT Athene een persconferentie bij over de restauratiewerken voor het Nationaal Archeologisch Museum. De conferentie werd georganiseerd door het kabinet van de eerste minister van Griekenland in aanwezigheid van de minister van Cultuur en Sport. Eenmaal voltooid, zal het vernieuwde Nationaal Archeologisch Museum niet alleen uitgebreid zijn, maar ook "herboren" in een tijd van recordtoerisme in het land. Het evenement werd gevolgd door binnenlandse en internationale media.

De aanbesteding

Tien architectenbureaus werden gekozen om deel uit te maken van het aanbestedingsproces. Het voorstel van David Chipperfield Architects (Britse architect met kantoren in Duitsland) en Alexandrou N. Tombazi SA. (Griekse partner) werd gekozen door het International Evaluation Committee na bestudering van de ingediende voorstellen.
Financieringsbronnen moeten nog verder worden bepaald. De verwachting is dat het een combinatie zal zijn van EU-fondsen, nationale fondsen en particuliere donaties. De totale geschatte waarde werd niet bekend gemaakt. De deadline voor de voltooiing van de werken wordt ook niet publiekelijk aangekondigd, maar het project zal naar verwachting ongeveer 5 jaar in beslag nemen.

Wirtz International NV, landschapsarchitect

Peter Wirtz, de partner van David Chipperfield Architects, zal verantwoordelijk zijn voor het creëren van de grote tuinruimte die de uitbreiding van het museum en het groene gebied rondom het museum zal bedekken. Het bedrijf is actief in de BENELUX, de UK en de USA met een opmerkelijk portfolio.
De tuin van het museum wordt een koele, stille openbare ruimte, verheven ten opzichte van de bruisende bedrijvigheid van de stad. Door de opstelling van de nieuwe lage volumes kunnen iconische bomen op het dak geplant worden. Aangelegde paden met grasvelden, clusters van dennen, groenblijvende aria's en aangelegde struikvegetatie zijn verwijzingen naar 19e-eeuwse parken. Het park zal vanuit alle richtingen toegankelijk zijn, terwijl een interne, vervallen binnenplaats in het hart van het complex oud en nieuw zal verenigen en een aangename ruimte zal creëren voor museumbezoekers en stedelingen.

Peter Wirtz, CEO of Wirtz International , e-mail: info@wirtznv.be

23 februari 2023