U bent hier

Opportuniteiten in de Spaanse industriële fotovoltaïsche sector

UNEF (Unión Española Fotovoltaica) publiceerde in mei 2020 een studie over de fotovoltaïsche zonne-energie in Spanje.

Fotovoltaïsche technologie is de meest populaire bron van energieopwekking ter wereld geworden. Volgens de cijfers van het Nationaal Geïntegreerd Energie- en Klimaatplan (Plan Nacional Integrado de Energía y Clima (PNIEC)) zal er in Spanje tegen 2030 30 GW extra aan fotovoltaïsche energie worden geïnstalleerd, meer dan drie keer het huidige vermogen. Dit betekent een investering van 20 miljard euro. Deze investering is een grote kans voor de consolidatie van de Spaanse fotovoltaïsche sector. Spanje werkt nu hard aan de capaciteitsopbouw. 

Sinds kort is er op Europees niveau de politieke verbintenis tot een Green Deal. Ook Spanje moet hiervan profiteren. Spaanse bedrijven hebben sterke technologische troeven in eigen beheer, met een grote toegevoegde waarde in de waardeketen van een fotovoltaïsch project. Deze technologie is vaak goed voor meer dan 65% van de totale kosten van de installatie. Spanje is bovendien een belangrijke speler met toonaangevende bedrijven op wereldniveau. Onder de tien grootste producenten van zonnevolgapparatuur ter wereld zijn er vijf bedrijven die in Spanje produceren: PVH, Soltec, Nclave, STi Nordland en Gonvarri.

De fotovoltaïsche sector heeft steeds meer een relevante impact op de nationale economie, met een bijdrage aan het bbp van meer dan 5 miljard euro in 2018, toen de sector matig actief was in vergelijking met 2019. Bovendien creëert deze economische activiteit aanzienlijke werkgelegenheidskansen. 

Zoals Europees commissaris voor Energie Kadri Simson in april 2020 heeft opgemerkt, moet de Covid-19-crisis de inzet van Europa voor wereldwijd leiderschap op het gebied van groene technologieën een nog grotere prioriteit maken. In dit opzicht heeft Spanje een groot concurrentievoordeel ten opzichte van haar buurlanden: een betere zonne-energiebron en een groter grondgebied om deze te ontwikkelen.

Ondanks deze sterke positie in de productieketen lijkt een fotovoltaïsche industriële strategie nog steeds noodzakelijk om de nationale fotovoltaïsche industrie te consolideren.

De sectororganisatie UNEF kwam recent met enkele aandachtpunten. De voorgestelde maatregelen omvatten de bevordering van particuliere investeringen, een sterk engagement voor O&O op het gebied van groene technologieën en de noodzaak om de markt te stabiliseren door de invoering van een vaste 3 GW per jaar. Voorts wordt bijzondere nadruk gelegd op de uitvoering van een O&O-programma op het gebied van groene technologieën, alsmede op de digitalisering van het systeem voor geïntegreerd vraagbeheer (door middel van betere technologieën op basis van 5G-netwerken). Ten slotte zou Spanje de ambitie kunnen hebben om een fotovoltaïsch knooppunt te worden, aangezien het belangrijke ontwikkelaars, bouwbedrijven en fabrikanten in de waardeketen heeft met een internationale aanwezigheid. Op die manier zou het een stimulerend effect kunnen hebben op de binnenlandse fabrikanten, waardoor de export van deze laatsten nog meer zou toenemen en de Spaanse handelsbalans finaal zou verbeteren.

De ecologische transitie biedt Spanje een grote kans. Het heeft al een sector die in het recente verleden een pionier is geweest; het heeft Spaanse bedrijven die, met hun eigen technologie, hun internationale concurrentiepositie hebben aangetoond; goed voorbereide ingenieurs en een belangrijke binnenlandse markt. Het is tijd, en meer nog in een context van het post-covid-19-herstel, om gebruik te maken van deze kans en van de fotovoltaïsche sector een van de drijvende krachten van de nationale economie te maken en van het land een internationale fotovoltaïsche hub .

Meer informatie is te vinden op de volgende website: https://unef.es/descargas 

3 december 2020