U bent hier

Opening Turks-Iraanse grens zorgt voor economisch lichtpunt

Op 4 juni 2020 opende Turkije opnieuw de grenspost Gurbulak of Bazargan aan de Iraanse zijde. Voor Iran is dit de belangrijkste oversteekplaats over land om goederen van en naar Turkije (en verder) te exporteren en te importeren.

In maart sloot Turkije zijn grenzen met Iran en Irak om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan. In mei werden de maatregelen al een eerste keer versoepeld, toen het nieuwe coronavirus in kracht had afgenomen. 60 Iraanse vrachtwagens konden toen de grens over vanuit Iran naar Turkije. Na de heropening van de Bazargan-grens kwam de eerste lading farmaceutische goederen uit Frankrijk Iran binnen.
 
De handel met Turkije is cruciaal voor het economisch zwaar geplaagde Iran. Die handel is ook nooit helemaal stilgevallen sinds het uitbreken van het nieuwe coronavirus. De grensovergang Razi - de enige spoorverbinding van Iran met Turkije - was tot nu toe het belangrijkste handelskanaal.
 
De handel van Iran met Turkije bedroeg in januari-april 719,53 miljoen USD, een ​​daling van ongeveer 75% in vergelijking met dezelfde periode in 2019, blijkt uit gegevens van het Turkish Statistical Institute, zoals gerapporteerd door de Financial Tribune Daily.
8 juni 2020