U bent hier

Open Innovation te Skolkovo

Het concept bestaat uit een hele reeks van presentaties en seminaries alsook een gedeelte waar Russische innovatieve bedrijven zich voorstellen. De exposanten zijn niet enkel startups maar ook grote organisaties zoals Sberbank en de Russische post.

Voor de presentaties en seminaries worden ook heel wat buitenlandse sprekers uitgenodigd, ook uit Vlaanderen. Zo was de spreker op het seminarie 'Industrial Digital Twin en IoT ecosystem' Erwin Verstraelen, chief digital & Innovation officer Port of Antwerp. Het seminarie ging over de automatisering van de haven van Antwerpen en meer bepaald over een pilootproject waarbij binnenvaartschepen zonder schipper hun vrachten zullen kunnen vervoeren. Het seminarie werd druk bijgewoond en de aanwezige toeschouwers waren zeker onder de indruk. Het was in ieder geval een goede manier om de haven van Antwerpen (en de Beacon) onder de aandacht te brengen van het Russische (innovatieve) publiek.

In een tweede zaal vond de start-up expo plaats waar vooral kleinere startups hun producten tentoonstelden. Het ging zeker om een vijftigtal start-ups uit verschillende regio’s. Tijdens gesprekken met een 15-tal onder hen bleek dat er een vrij grote interesse is voor samenwerking met West-Europa. 

Het Open Innovation Forum is vooral een goede mogelijkheid om start-ups te identificeren die anders onder de radar zouden blijven.

De algemene toon en indruk van het event was positief en constructief. De Russische innovatieve bedrijven beseffen dat ze ook buiten Rusland moeten gaan om echt succesvol te worden. Ze betreuren wel het feit dat Skolkovo te weinig nadruk legt op concrete B2B meetings maar dat het meer gedaan wordt voor prestige en projecten.

Kortom: Open Innovations blijft interessant als netwerkingsmoment en mogelijkheid om lokale innovatieve bedrijven te ontmoeten.

11 november 2019

Bijkomende informatie