U bent hier

Ontwikkelingen in hernieuwbare energie in de Baltische staten: Letland & Estland

Op 20 maart diende het Estse Milieu-investeringscentrum (KIK) een aanvraag in bij de Consumentenbeschermings- en Technische Reguleringsautoriteit (TTJA), om de bouw van het Estse en Letse windmolenpark in de territoriale wateren van Estland in de Baltische Zee, als onderdeel van het "Elwind"-project, mogelijk te maken, zo meldde KIK.

Na acceptatie van de aanvraag zal TTJA een milieueffectbeoordeling starten, die nodig is om het plan verder te ontwikkelen.

Het windmolenpark zou een oppervlakte van 94 vierkante km beslaan en gelegen zijn op meer dan tien kilometer afstand van het eiland Saaremaa. Het zou tussen de 20 en 50 offshore windturbines bevatten, afhankelijk van de geselecteerde capaciteit van het hele park.

In de aanvraag staat ook dat Estland, als voorlopige projectontwikkelaar, wil aansluiten bij de bouw van een 330 kV-transmissieonderstation dat aan de westkant van Saaremaa wordt gebouwd.

Door het project uit te voeren, zullen Estland en Letland het noodzakelijke voorbereidende werk uitvoeren voor de bouw van het windmolenpark op zijn potentiële locaties, en later zullen er veilingen worden georganiseerd voor bouwvergunningen.

Op basis van onderzoek en analyse uitgevoerd in Estland, zou het geschikte gebied voor dit park zich bevinden ten westen van het Sõrve-schiereiland van Saaremaa, omdat deze locatie goede omstandigheden biedt voor windenergieproductie.

Verder wordt er ook overwogen om een windmolenpark te bouwen in de territoriale wateren van Letland tussen Liepaja en Ventspils. En energiebedrijf Ignitis Group is van plan om de komende jaren minstens 700 miljoen euro te investeren in zonne- en windparken in Letland. Vorig jaar investeerde Ignitis Group 522 miljoen euro in groene energie. Het grootste deel, of 80% van dit bedrag, werd geïnvesteerd in Litouwen. Het bedrijf is echter ook actief in Finland, Estland, Letland en Polen.

"In de komende jaren zijn we van plan ongeveer 700 miljoen euro of meer te investeren in Letland, voornamelijk in de productie van wind- en zonne-energie, om de laagste energieprijzen in de regio aan te bieden", zei Darius Maikštėnas, voorzitter en CEO van Ignitis Group, tegen een Letse publieke omroep. Het bedrijf verwacht dat haar toekomstige investeringsprojecten - zonne- en windparken - vanaf 2025 in productie zullen gaan, en de geïnstalleerde productiecapaciteit zal tegen 2030 toenemen tot 2,5 GW.
"Ongeveer een derde van onze ontwikkelingsportefeuille bevindt zich in Letland, omdat we geloven dat Letland veel potentieel heeft om veel meer groene energie te produceren", voegde de CEO eraan toe.

Volgens hem zijn het huidige zakelijke klimaat en het regelgevend systeem in Letland geschikt voor investeringen.

23 maart 2023