U bent hier

Ontwikkelingen in de Poolse retailsector

De Poolse retailsector voelt nog steeds de naweeën van de pandemie, maar over het algemeen zijn de vooruitzichten zeker goed te noemen. Shoppingcenters, nog steeds het populairste retailformat, zien hun omzet opnieuw groeien na het wegvallen van de beperkende maatregelen, terwijl de e-commerceverkopen stabiliseren op 7 à 8% van het totale verkoopvolume.

Er kwam in Q3 2021, 100.000 m² nieuwe retailruimte op de markt, waarbij vooral een intensieve ontwikkeling van DIY-ketens in de kleinere steden opvalt. Dit is o.m. het resultaat van de vrijgekomen ruimte nadat het Britse 'Tesco' de Poolse markt verliet.

Shoppingcenters zien hun marktaandeel afnemen ten voordele van retailparken, vrijstaande retailcentra en convenience centers. In een poging het afkalven van hun positie te stuiten willen ze beter tegemoet te komen aan de noden van de plaatselijke consumenten. Die worden duidelijk veeleisender en verwachten steeds meer een omnichannelbenadering waarbij ze kunnen kiezen tussen online- en offline-opties voor hun aankopen. In alle grote steden zijn dark stores actief, wat het groeiende belang van convenience aankopen en quick commerce illustreert. Om dichter bij potentiële klanten te zijn, opteren veel retailers, schoonheidsklinieken en opticiens nu ook voor een aanwezigheid in nieuwe woning- en kantoorprojecten. 

Investeerders in de sector lijken dezer dagen sterker in te zetten op retailparken. Opvallend is hier dan weer dat de gemiddelde transactiewaarde voor projecten een stevige duik genomen heeft: in 2021 was er gemiddeld een bedrag van € 17 miljoen mee gemoeid, waar dit in de precoronaperiode nog € 58 miljoen was. Men ziet nu ook bedrijven opduiken in retailparken die daar voordien niet aanwezig waren, een voorbeeld hiervan zijn modewinkels.

Ondertussen blijven buitenlandse retailketens het land ontdekken. Zo betraden onlangs het Nederlandse 'Rituals' en het Duitse 'dm' de markt.

Bron: Jones Lang LaSalle

14 oktober 2021