U bent hier

Ontdek de investeringsmogelijkheden in Ethiopië

Ethiopië tekende de afgelopen 15 jaar steevast een groei op van het bbp. Met een bevolking van zo'n 100 miljoen is Ethiopië het tweede meest bevolkte land van Sub-Sahara-Afrika. Het is de zetel van de 'African Union' (AU) en de 'United Nations Economic Commission for Africa' (UNECA) en vele internationale en regionale organisaties en diplomatieke vertegenwoordigingen.

De overheid van Ethiopië stelde een vijfjarig ontwikkelingsplan op, het 'Growth and Transformation Plan' (GTP I en II), dat er op gericht is om het bbp jaarlijks met 11,2 tot 14,9% te laten groeien. Op die manier hoopt het land de status van het 'middle class income' te bereiken tegen 2025. Daarvoor investeert de overheid zwaar in grootschalige sociale projecten, infrastructuur en energieprojecten. Dergelijke publieke investeringen en de grote hoeveelheid grondstoffen, de lage lonen en de lage energiekosten, strategische locatie en verbeterde infrastructuur bieden een voordeel ten opzichte van andere landen voor directe buitenlandse investeringen.

Momenteel richt de overheid zich op investeringen in een breed scala van sectoren, zoals in de landbouw, agro-industrie, leer en leerproducten, textiel en kleding. Daarnaast werkte de overheid een plan uit om 15 door de staat beheerde, ultramoderne industrieparken te ontwikkelen en een aantal particuliere industrieparken. Tot nu toe werden 4 door de staat gerunde en 1 van de particuliere industrieterreinen afgewerkt en in gebruik genomen en zijn er nog twee in de laatste bouwfase. Samen met aandeelhouders voert de overheid ook een pilootproject uit van clustergebaseerde agro-ontwikkeling via 'Integrated Agro-Industrial Parks' (IAIP's) die verschillende onderdelen van de keten coördineren en integreren.

Hierbij vindt u "An Investment Guide to Ethiopia" van de Ethiopian Investment Commission (EIC) en profielen van Ethiopische bedrijven die op zoek zijn naar joint-ventures voor agro-processing.

Voor meer informatie over samenwerking kan u contact opnemen met de Business Diplomacy and Economic Cooperation Section van de ambassade via tesfaye.tadesse@ethiopianembassy.be en/of via gsm 0489 74 18 13.

22 mei 2018

Bijkomende informatie