U bent hier

Omkeerbare architectuur in Frankrijk

Al jarenlang wordt de Franse woningenmarkt in de steden geteisterd door een tekort aan woningen en hoge huurprijzen. Dit terwijl er miljoenen vierkante meters aan kantoorruimte leegstaan, omdat deze kantoren vaak verouderd zijn. De Franse overheid wil die leegstand aanpakken en omzetten in bewoonbare oppervlakte. Het transformeren van kantoorgebouwen tot leefbare woningen die voldoen aan alle wetgeving, is echter niet zo makkelijk.  

De Franse overheid heeft een wetsvoorstel klaar met een artikel over duurzaam en ecologisch bouwen (onderdeel van Loi Climat). Dat wetsartikel zou ervoor zorgen dat er voor elke bouwvergunning vanaf 2023, rekening wordt gehouden met het ombouwen tot residentiële gebouwen op een duurzame manier. Het ombouwen van kantoorgebouwen wordt al gedaan, maar als het gebouw niet voorzien is op een omkering dan kan dit heel wat meer geld en materiaal kosten. Dit kan duurzamer als architecten en aannemers het gebouw zo ontwerpen en bouwen dat het met een minimale inspanning kan omgebouwd worden tot een aangename leefruimte.  

Er zijn al enkele gebouwen in Frankrijk die voorbereid zijn tot omkering, maar deze zijn zeldzaam. De toonaangevende aannemer Nexity heeft 3 gebouwen in de pijplijn zitten voor Parijs. Maar vooraleer deze plannen kunnen uitgevoerd worden, moeten er technische, financiële en legale obstakels worden overwonnen. De Franse overheid is volop bezig met het aanpakken van de moeilijkheden omtrent de omkering van gebouwen. Een overkoepelende wet voor de residentiële en tertiaire sector moet de verschillen in wetgeving tussen de twee soorten gebouwen overbruggen. Zo zijn er vooral problemen rond brandnormen, verwarming, mobiliteit en parking. 

Meer info omtrent over artikel 52 van wetsvoorstel “Loi Climat et Résilience”: https://www.assemblee-nationale.fr/dyn/15/textes/l15b3875_projet-loi#D_A...  

24 maart 2021