U bent hier

Offshore windpark gepland in de Finse regio Åland

De autonome Finse regio Åland heeft een project opgestart om verschillende gebieden in de Oostzee als mogelijk windparkgebied aan te wijzen. Het gaat over in totaal 1.000 km².

Dit gebied is zowel qua windomstandigheden als diepte goed geschikt voor offshore windparken op grote schaal. Er zouden tot 500 windmolens, elk met een vermogen van 14 MW, gebouwd kunnen worden. Hiermee zou het project zelfs groter zijn dan Dogger Bank in de Noordzee.

Op jaarbasis zou het windpark in Åland tot 30 TWh elektriciteit kunnen produceren. De totale Finse elektriciteitsproductie bedroeg in 2019, 66 TWh. Het geplande windpark zou dus een heel belangrijke toevoeging vormen. 

Er zijn ook plannen voor mogelijke export van elektriciteit naar Zweden of waterstofproductie op Åland zelf. De LUT universiteit (Lappeenranta-Lahti University of Technology) in Finland is op dit moment in opdracht van de Ålandse regering een plan voor dit gebied aan het opmaken. Hierbij wordt ook bekeken welke buitenlandse bedrijven bij het project betrokken kunnen worden.

Ons kantoor in Helsinki geeft u graag verdere informatie over dit project: contacteren via helsinki@flanderstrade.com

28 april 2021