U bent hier

Offshore windenergieprojecten in New York

New York is leider in de VS op het vlak van hernieuwbare energie. Tegen 2050 zou de staat liefst volledig op hernieuwbare energie willen draaien. Om dergelijke initiatieven te steunen, openen steeds meer bedrijven een kantoor in New York om er hun projecten verder te ontwikkelen.

Wind is een krachtige en overvloedige hulpbron die energie kan leveren zonder fossiele brandstof te verbranden of broeikasgassen uit te stoten. Daaruit geproduceerde energie is schoon, kosteneffectief, duurzaam en maakt groei in de Amerikaanse industrie mogelijk. Bovendien wordt op die manier het concurrentievermogen van de VS versterkt.

In de American Wind Energy Association staat New York op de 11e plaats voor geïnstalleerde windopwekkingscapaciteit. Vanaf het voorjaar van 2014 werken 20 windenergieprojecten met een nominaal vermogen van iets meer dan 1.812 MW, goed voor ongeveer 2,6 procent van alle beschikbare elektriciteit uit opwekkingsfaciliteiten in New York. Dat is voldoende om meer dan 500.000 huizen van stroom te voorzien. Daarnaast zijn er in New York twee windenergieprojecten in aanbouw en deze worden actief opgevolgd.

Tegenwoordig is New York de leidende staat voor duurzame energie. De staat wil tegen 2050 volledig op hernieuwbare energie kunnen vertrouwen. Er zijn momenteel 123 stimulansen voor hernieuwbare energie uit New York en 28 lokale windenergieverordeningen.

In juli 2019 heeft de staat New York het Noorse bedrijf Equinor en een joint venture tussen het Deense bedrijf Orsted en het Amerikaanse bedrijf Eversource bekroond met 2 offshore windcontracten met een gecombineerde capaciteit van bijna 1.700 megawatt. Beide projecten zullen naar verwachting in 2024 met hun werkzaamheden beginnen.

  • De Empire Wind-faciliteit van 816 MW van Equinor zal bestaan uit 60 tot 80 windturbines en zal een oppervlakte van 80.000 hectare beslaan. Het zal meer dan 500.000 huizen van stroom kunnen voorzien.
  • Het Sunrise Wind-project, een 50-50 joint venture tussen Orsted en Eversource, heeft een capaciteit van 880 MW en wordt 30 mijl ten oosten van Long Island's Montauk Point gebouwd.

Door twee grote offshore windprojecten uit te besteden, komt New York een stap dichter bij zijn 'fossil free'-doelstelling. De succesvolle implementatie van deze grote offshoreprojecten is een positieve stap voor de Verenigde Staten. Initieel was er lokale oppositie omdat de opstartkosten erg hoog zijn en omdat het maritieme landschap wordt beïnvloed.

In vergelijking met andere projecten zijn offshoreprojecten efficiënter omdat wind op zee sterker is dan op land. Momenteel is ongeveer 7% van alle energie die in een jaar in de VS wordt verbruikt, windenergie. Dit aantal is aanzienlijk gestegen in vergelijking met 2010, toen het aandeel slechts 2% bedroeg.

Door deze twee projecten uit te voeren, wordt New York een van de toonaangevende staten voor windenergie op zee. Ze zullen binnen 5 jaar operationeel zijn en in staat zijn om 1,7 GW-elektriciteit te genereren, of 20% van de offshore windenergiedoelstelling vastgesteld door gouverneur Andrew Cuomo.

Meer weten?

Download het hierbij gevoegde document en klik op de links voor meer informatie over de huidige windprojecten in de staat New York, de wijzigingen in de wetgeving, alsook de opportuniteiten en uitdagingen binnen deze boeiende sector. 

5 december 2019

Bijkomende informatie

Offshore Wind Study.pdf (PDF – 102 kB)