U bent hier

Nordbat: dé bouwbeurs in Rijsel 2016

Het aantal exposanten ligt op hetzelfde niveau als de vorige editie (374 t.o.v. 380 in 2015). Het is ook één van de weinige beurzen die in Rijsel wordt georganiseerd waarvoor de totale oppervlakte van het beurscomplex Lille Grand Palais wordt gebruikt. Er werden 13.718 bezoekers geteld, dit is iets lager als vorig jaar (13.882) maar dit cijfer bewijst toch dat de beurs nog steeds een interessant evenement is.

De exporuimte werd onderverdeeld in verschillende productgroepen waardoor bedrijven uit dezelfde sector gegroepeerd stonden:

  • afwerking / decoratie
  • diensten / informatica
  • elektriciteit / verlichting
  • hernieuwbare energie
  • afsluitingen / deuren.

De Franse bouwmarkt blijft interessant voor Vlaamse bedrijven ook omdat over het algemeen de prijzen in Frankrijk hoger liggen dan in België waardoor Vlaamse bedrijven hogere marges kunnen genereren in Frankrijk. Het overgrote deel van de deelnemers was dan ook tevreden over de opkomst en de gemaakte contacten.

Deze beurs is een regionale beurs die zeer goed is georganiseerd en op een ruime belangstelling kan rekenen. De bezoekers zijn hoofdzakelijk professionelen uit de bouwsector, zij vormen dan ook de doelgroep van deze beurs. Het regionale karakter uit zich zowel in de bezoekers (hoofdzakelijk Fransen uit de regio’s Nord-Pas-de-Calais, Picardië, Champagne-Ardennes) als in de exposanten. Behalve de 25 Vlaamse bedrijven waren nauwelijks andere nationaliteiten aanwezig.

Er werden ook talrijke randactiviteiten georganiseerd o.a. voordrachten over bouwgerelateerde thema’s (vooral technisch) en demonstraties. Er was bijvoorbeeld een tentoonstelling i.v.m. 3D Printing en 3D Design IT. Er was ook het evenement rond de ondertekening van een charter over de openbare aanbestedingen die abnormale lage prijzen hanteren en het detecteren daarvan, getekend door de Bouwfederatie FFB en de OGBTP.

Deze editie werd gekenmerkt door innovatie en kan bijna een 'revolutie' in de bouwwereld genoemd worden.

Ten eerste: 'Building Information Modeling' (BIM), dit is het in kaart brengen van alle gegevens betreffende een gebouw. Dit laat toe om alle gegevens te centraliseren, maar ook te gebruiken bijvoorbeeld in geval van onderbreking/panne. Het BIM-concept begint met een 3D-maquette. Op deze manier wordt er geen informatie 'weggestopt' waardoor niemand kan zeggen 'ik wist het niet'. Er onstaat dus een nieuw beroep 'BIM manager', iemand die alle details van het gebouw kent en weet te coördineren.

Tweede evolutie en revolutie van deze beurs: het gebruik van hout om hoge gebouwen te bouwen. In Frankrijk kende men een achterstand voor wat het gebruik van hout betreft. Deze evolutie opent nieuwe markten voor bedrijven want hout wordt niet enkel meer gebruikt voor individuele huizen.

Gezien er heel wat mogelijkheden zijn voor Belgische bedrijven op de Franse bouwmarkt is een deelname zeker aan te bevelen. Dit zowel voor Vlaamse bedrijven die hun eerste stappen op de Franse markt wensen te zetten als voor bedrijven die reeds aanwezig zijn in Frankrijk en de beurs willen gebruiken als ontmoetingsplaats. Dit wordt door de Franse klanten, die persoonlijk contact zeer op prijs stellen, zeker gewaardeerd.

3 mei 2016