U bent hier

Nieuwe treinverbinding vanuit China zorgt voor investeringen in Hongarije

Volgens het Hongaarse Centraal Bureau voor de Statistiek was China in 2018 de vierde belangrijkste importpartner van Hongarije, maar sinds 2019 is het opgeklommen naar de tweede plaats. Het handelsvolume tussen Hongarije en China bedroeg in 2020 maar liefst 11,7 miljard dollar, een stijging van 14,4% ten opzichte van het voorgaande jaar. Daarmee werd China voor het eerst Hongarijes grootste handelspartner buiten de EU.

Vóór de uitbraak van het coronavirus vond ongeveer 8% van de Europese handel online plaats en sinds de uitbraak is dit percentage exponentieel gestegen. De pandemie zal de verschuiving naar e-commerce naar schatting met vier jaar hebben versneld, waardoor de rol van logistiek vastgoed steeds belangrijker wordt. De toename van onlinebestellingen creëert vraag naar extra opslagruimte, waardoor wereldwijd meer en grotere magazijnen zullen worden gebouwd.

De toename van het containervervoer per spoor tussen China en de EU was voor MÁV-REC Railway Engineering Corporation Ltd. geen nieuwe ontwikkeling. Op 23 juni 2020 werd het consortium Záhony Logistics and Industrial Belt (CELIZ) gevormd, onder leiding van Záhony Port Zrt. en het Chinese CECZ Central European Ltd. Het consortium wil de realisatie voorbereiden van een strategisch belangrijk innovatief logistiek, spoor- en vrachtknooppunt in Záhony. Het knooppunt zou immers geïntegreerd worden in het Belt & Road-verhaal. 

Er staan investeringen op stapel in de technologische en industriële ontwikkeling van het vervoer per spoor tussen China en de EU. Een nieuwe spoorlijn tussen Hangzhou en Boedapest moet de handel een flinke boost geven, de industriële toeleveringsketen verbeteren en het logistiek complex moderniseren. Dit alles moet ook voor een daling van de operationele kosten zorgen. Duizend treinen zouden de komende 3 jaar de reis maken en samen 88.000 TEU vracht vervoeren. Deze treinen komen de EU binnen in Záhony dat hierdoor sterk aan belang zal winnen. 

Wat heeft de toekomst in petto voor Záhony?

Záhony heeft de laatste decennia veel verkeer verloren, waardoor er weinig geïnvesteerd werd in de verbetering van de faciliteiten. De economische versterking van China biedt echter een nieuwe kans, aangezien Záhony het beginpunt is van de Europese spoorwegcorridor nr. 6. Hoewel de huidige capaciteit aan de bestaande vraag kan voldoen, verwachten ze een snelle groei in de komende 2 à 5 jaar. Optimistische schattingen gaan uit van een vertienvoudiging van de overslag tegen 2024 en zelfs een vertwintig- tot verdertigvoudiging tegen 2026. 

Om ten volle te kunnen inspelen op de nieuwe mogelijkheden zijn volgende nieuwe ontwikkelingen broodnodig: 

  • de bouw van een modern spoorwegstation
  • de ontwikkeling voor een rangeerterrein voor de snelle overslag van bulkgoederen
  • de ontwikkeling van overslagcapaciteiten voor gas en chemicaliën
  • de bouw van een containerterminal voor overslag van goederen in afzonderlijke containers per eindbestemming 

De aankondigde modernisering van de Hongaarse spoorweginfrastructuur biedt een goede basis voor de ontwikkeling van Záhony als strategisch overslagpunt. De huidige as Piraeus-Boedapest zal worden aangevuld met de as Záhony-Boedapest, waardoor Hongarije een belangrijke logistieke speler zal worden in zowel het zee- als het spoorwegvervoer.

12 mei 2021