U bent hier

Nieuwe studie over de sportsector in LA: impact en opportuniteiten

De regio van L.A. is één van de twee grootste markten voor sporten in de Verenigde Staten. Deze markt biedt ongetwijfeld kansen voor Vlaamse bedrijven. Op 9 november 2022 nam FIT Los Angeles daarom deel aan de Sport Innovation Conference, die plaatsvond in het SoFi Stadium. Deze conferentie, georganiseerd door de L.A. Sports Council, focuste op de laatste evoluties inzake de technologie en het talent van de sportindustrie in Los Angeles, de impact van de sportsector op Los Angeles en de belangrijkste toekomstige evenementen zoals de Super Bowl, World Cup voetbal 2026 en de Olympische Spelen van 2028.

Naar aanleiding van dat event werd een marktstudie gepubliceerd waarin enkele interessante feiten werden opgelijst. Zo is de sportindustrie goed voor bijna 40.000 directe banen in de regio Los Angeles, goed voor $4 miljard aan lokale arbeidsinkomens, goed voor een omzet van $7 miljard en een kleine $400 miljoen dollar aan staats- en lokale belastingen.

Ondanks de pandemie zal de sportindustrie in L.A. blijven groeien en kansen blijven bieden. De regio van Los Angeles is namelijk de thuisbasis van veel universitaire en professionele sportteams, zoals de University of Southern California (USC), University of California, Los Angeles (UCLA), Los Angeles Rams, Los Angeles Dodgers, Los Angeles Lakers, en tientallen anderen; met twee MLB honkbalteams (Dodgers en Angels), twee NFL voetbalteams (Rams en Chargers), twee NBA basketbalteams (Lakers en Clippers), twee NHL hockeyteams (Kings en Ducks), en twee MLS-voetbalteams (LAFC en Galaxy), samen met een WNBA-team (Sparks), een NWSL-team (Angel City FC), en vele kleine competities. De regio van Los Angeles is een van de twee grootste markten voor universitaire en professionele sporten in de Verenigde Staten.

De zakelijke opportuniteiten die de sportsector in Los Angeles biedt, zijn zonder meer interessant. Denk ook aan de infrastructuur: enorme investeringen hebben geleid tot de bouw van het SoFi Stadium en de Intuit Dome op het voormalige Hollywood Park Racetrack in Inglewood, goed voor een kost van 5 miljard euro. In september 2020 werd het SoFi Stadium geopend. Dit is nu de thuishaven van twee professionele Amerikaans footballteams: de LA Chargers en de LA Rams. In 2024 zal ook de Intuit Dome in gebruik genomen worden en de nieuwe thuishaven vormen van de LA Clippers.

Tenslotte werden er ook meer internationale voetbalwedstrijden georganiseerd in het Banc of California Stadium; zowel wedstrijden in competitieverband als internationale wedstrijden.

Dankzij de uitgebreide sportinfrastructuur in de regio kan Los Angeles het komende FIFA Wereldkampioenschap van 2026 en de Olympische Spelen van 2028 organiseren zonder de bouw van extra stadions. Deze evenementen zullen een enorme hoeveelheid toerisme en inkomsten naar de regio brengen. Dit toont aan dat er een enorm vertrouwen is in sport als investering.

Lees meer in de studie “Sports in the Los Angeles Basin: An Economic Impact Study”.

12 december 2022