U bent hier

Nieuwe president voor Angola: Joao Lourenco

Joao Lourenco is de nieuwe president van Angola en wordt de eerste nieuwe leider in de olierijke zuidelijke Afrikaanse natie in bijna 40 jaar. Lourenco, 63, nam op 26 september het roer van Jose Eduardo dos Santos over, die maar liefst 38 jaar lang de voormalige Portugese kolonie regeerde.

De MPLA (People's Movement for the Liberation of Angola) regeert sinds de onafhankelijkheid van Angola uit 1975 in Portugal, waarbij Dos Santos in 1979 de macht greep. De partij won tijdens de voorbije verkiezingen 61 procent van de stemmen, een sterke daling van de steun t.o.v. de vorige verkiezingen in 2012. Die daling werd mee veroorzaakt doordat het land in de greep blijft van een economische crisis door de daling van de olieprijzen.

"Werkgelegenheid, armoedebestrijding en de bevordering van kansen voor de bedrijfswereld zullen worden geïmplementeerd," beloofde Lourenco tijdens zijn inauguratie, en voegde eraan toe dat hij zou regeren voor "alle Angolezen".

De oppositiepartijen - in het bijzonder UNITA - boycotten de inauguratie omdat er volgens hen sprake zou zijn geweest van "onregelmatigheden" bij de verkiezingen, zeggende dat de stemming werd geschonden door onder meer oneerlijke en partijdige berichtgeving. De verkiezingscommissie heeft de klachten van de oppositie afgewezen.

Lourenco wordt Angola's eerste staatshoofd dat constitutioneel gelimiteerd zal zijn tot regeren van maximaal twee termijnen van vijf jaar.

27 oktober 2017