U bent hier

Nieuwe Franse wet over de herstellingsgraad van elektrische en elektronische producten

Verplicht 'herstellingslogo' op elektrische en elektronische apparaten treedt in werking in Frankrijk vanaf 2021.

Het beter informeren van consumenten en het nemen van maatregelen tegen geprogrammeerde veroudering van apparaten zijn de prioritaire doelstellingen van de wet tegen afval en voor een circulaire economie, die in januari 2020 door de Franse regering werd ingevoerd. Het daarbij horende herstellingslogo op elektrische en elektronische producten zal vanaf 1 januari 2021 verplicht worden maar de wet voorziet vooralsnog een aanpassingsperiode (zonder sancties) tot 2022.

Het herstellingslogo zal een logica gebruiken zoals het energielabel, dat al enkele jaren koelkasten en wasmachines siert. Doel van het herstellingslabel is de geplande slijtage van vooreerst smartphones, laptops, televisies, was- en grasmachines te bestrijden en de consument te informeren of een product makkelijk te herstellen is of niet. Het label zal nadien geleidelijk aan uitgebreid worden naar andere huishoudelijke en elektronische apparaten. 

Zichtbare aanduiding van de herstelindicatie naast het product

Het herstellingslogo moet duidelijk zichtbaar zijn voor de consument op het moment van de aankoop in de winkel en op handelssites. Fabrikanten kunnen er ook voor kiezen om de herstelindicatie rechtstreeks op de verpakking van het product te plaatsen. De herstelbaarheidsindicatie zal gebaseerd zijn op 5 criteria:

·       De beschikbaarheid van reserveonderdelen;

·       De verhouding tussen de prijs van het duurste reserveonderdeel en de prijs van het oorspronkelijk product;

·       De mogelijkheid en het gemak waarmee het apparaat gemonteerd en gedemonteerd kan worden;

·       De verstrekte documentatie door de fabrikant;

·       Een criterium dat specifiek is voor de categorie van het betrokken apparaat.

Per criterium worden 20 punten toegekend en uiteindelijk wordt een score van 100 gedeeld door 10 om tot de eindscore te komen. Kleurcodes maken het ook mogelijk om de herstelbaarheid van het apparaat te classificeren: rood, oranje, geel, lichtgroen en donkergroen.

Met deze maatregel hoopt de Franse overheid binnen vijf jaar een herstelpercentage van 60% te bereiken (momenteel beperkt tot 40%) en fabrikanten ertoe aan te zetten het ecologisch aspect in acht te nemen bij het ontwerp van hun producten.

30 september 2020