U bent hier

Nieuwe etiketteringsvereisten voor voedingsproducten en dranken in Brazilië vanaf oktober 2022

Het Braziliaanse regelgevende agentschap ANVISA heeft nieuwe etiketteringsvereisten aangekondigd voor voorverpakte voedingsmiddelen en dranken. Dit betreft onder andere nieuwe bepalingen over de etikettering op de voorkant van de verpakking (front-of-pack labelling), van voedingsclaims en de voedingswaardevermelding. De nieuwe vereisten treden in werking vanaf 8 oktober 2022.

De nieuwe vereisten hebben niet enkel betrekking op de etikettering van voorverpakte voedingsmiddelen en dranken, maar ook op die van ingrediënten, levensmiddelenadditieven en voedselcomponenten die gebruikt worden in de industriële verwerking van voedsel of bij diensten. De bepalingen hebben als doel de info op de verpakkingen duidelijker te maken voor de consument.

De nieuwe bepalingen richten zich vooral tot de voedingswaarde-indicatie van voedingsmiddelen en dranken met grote hoeveelheden natrium, vet of suikers. Tegelijkertijd veranderen ook de etiketteringsvereisten op de voorkant van de verpakking en zullen er ook nieuwe regels inzake de voedingswaardentabel en voedingsclaims zijn.

Producten die voor de datum van de inwerkingtreding van de nieuwe regelgeving al gecommercialiseerd zijn, krijgen een aanpassingsperiode van 12 maanden. Kleine en micro-ondernemingen hebben 24 maanden de tijd om te voldoen aan de nieuwe regels en bedrijven die niet-alcoholische dranken in herbruikbare flessen produceren, hebben recht op een aanpassingsperiode van 36 maanden.

Meer info (in het Portugees):

20 november 2020

Bijkomende informatie

presentatie ANVISA.pdf (PDF – 2 MB)