U bent hier

Nieuwe etiketteringsvereisten voor verwerkte voedingsproducten en niet-alcoholische dranken in Mexico

De eerste voedingsproducten die tegemoetkomen aan de nieuwe Mexicaanse normen liggen nu al in de rekken.

Op 27 maart jl. werd een nieuwe Mexicaanse norm (NOM-51) gepubliceerd, waardoor de etikettering van verwerkte voedingsproducten en niet-alcoholische dranken in Mexico in de komende jaren belangrijke wijzigingen zal ondergaan. De belangrijkste wijzigingen zijn:

  • verwerkte voedingsproducten en niet-alcoholische dranken die te veel zout, calorieën, transvetten, verzadigde vetten of suikers bevatten, moeten vanaf 1 oktober 2020 per categorie voorzien zijn van een zwart hexagonaal waarschuwingslabel op de voorkant van het etiket;
  • voedingsproducten en niet-alcoholische dranken die cafeïne en/of toegevoegde (artificiële) zoetstoffen bevatten, moeten voorzien zijn van een waarschuwingslabel dat dit product ongeschikt is voor kinderen;
  • vanaf 1 april 2021 is het gebruik van kinderfiguren, animaties, tekeningen, beroemdheden of atleten op de verpakking van verwerkte voedingsproducten die een waarschuwingslabel dragen, niet meer toegestaan. Voor deze producten is het ook niet toegelaten een aanbeveling van een medische associatie te vermelden.

Doelstelling van de nieuwe etikettering is het bestrijden van obesitas bij de Mexicaanse bevolking en het bestrijden van ziektes die geassocieerd worden met zwaarlijvigheid, zoals diabetes.

Hoewel de nieuwe norm slechts van kracht wordt vanaf 1 oktober 2020, vragen sommige supermarktketens in Mexico (zoals Walmart-Mexico, de grootste supermarktketen van Mexico) nu al dat producenten van verwerkte voedingsproducten en niet-alcoholische dranken zo veel mogelijk anticiperen op de nieuwe regelgeving.

8 augustus 2020

Bijkomende informatie