U bent hier

Nieuw wettelijk kader voor valutamarkt goedgekeurd in Brazilië

De Braziliaanse overheid keurde eind vorig jaar een nieuw wettelijk kader voor de valutamarkt goed. Deze wet, die eind 2022 van kracht wordt, heeft tot doel de valutamarkt in het land te moderniseren en zal positieve effecten hebben voor bedrijven actief in de internationale handel. 

Het nieuw wettelijk kader bevat vier pijlers:

  • Regulering van middelen die afkomstig zijn van internationale handel;
  • Betalingen in vreemde of lokale valuta;
  • Vreemde valuta aangebracht door individuen (reizigers);
  • Het openen van een rekening in vreemde valuta in Brazilië.

Wat betreft de toewijzing van financiële middelen uit export, heft de nieuwe wet de bestaande beperkingen op. Zo konden middelen die voortkomen uit export en die in het bezit zijn van exporteurs in het buitenland voorheen enkel gebruikt worden voor investeringen of voor de betaling van verplichtingen van de exporteur zelf. Nu kan de exporteur deze middelen ook gebruiken voor leningen in het buitenland.

Met betrekking tot betalingen in buitenlandse of lokale valuta, staat de wet toe dat betalingsverplichtingen die verschuldigd zijn op het nationale grondgebied en die betaald worden met geld uit het buitenland, gebeuren in vreemde valuta.

Het nieuw wettelijk kader verhoogt ook het bedrag dat individuen (reizigers) bij zich mogen hebben van 10.000 Braziliaanse reais naar 10.000 Amerikaanse dollars of het equivalent daarvan in andere valuta. Handel tussen individuen blijft echter beperkt tot US$500 of het equivalent daarvan, aangezien deze maatregel een middel is om het gebruik en de ontwikkeling van uitwisselingsplatforms voor dit soort handel te stimuleren.

Zowel natuurlijke als rechtspersonen kunnen nu ook een rekening in vreemde valuta openen in Brazilië. Zij moeten wel voldoen aan de door Centrale Bank opgelegde vereisten.

Bovendien staat de nieuwe wet ook toe dat financiële instellingen ingezamelde middelen (zowel vanuit Brazilië als het buitenland) gebruiken voor rechtstreekse krediet- of financieringstransacties in het buitenland.

Ten slotte is het belangrijk aan te geven dat de nieuwe wet pas een jaar na publicatie van kracht wordt, namelijk op 30 december 2022. Die periode zullen de bevoegde entiteiten, zoals bijvoorbeeld de Centrale Bank, gebruiken om specifieke voorschriften te publiceren over de onderwerpen die in de wet aan bod komen en om hun systemen en procedures aan te passen.

De volledige originele tekst van bedoelde wet nr. 14.286 van 29 december 2021 kan u hier vinden. 

3 maart 2022