U bent hier

'New Kuwait', Koeweits visie voor 2035

Ter gelegenheid van de elfde verjaardag van de troonsbestijging van Sheikh Sabah Al Ahmad Al-Jaber Al Sabah, werd een ambitieus economisch ontwikkelingsplan aangekondigd. Met 'New Kuwait' wil de kleine Golfstaat zich in navolging van zijn buren, transformeren tot een zakelijke en culturele hub.

Ongeveer 90% van Koeweits inkomsten worden nog altijd gegenereerd door de oliesector. De lage olieprijzen van de afgelopen jaren hebben dan ook hun tol geëist. Pogingen van de overheid om bezuinigingsmaatregelen in te voeren, kenden maar matig succes, omdat heel wat hervormingen door het parlement werden geblokkeerd.

De hoekstenen van het economische ontwikkelingsplan:

  • diversificatie van de economie om minder afhankelijk te worden van olie-inkomsten
  • kapitaalsinvesteringen door megaprojecten
  • ontwikkeling van onderwijs
  • ontwikkeling van de transportsector
  • ontwikkeling van toerisme
  • participatie van de privésector verhogen

De strategie start met een vijfjarig ontwikkelingsplan, goed voor een investering van 100 miljard US dollar tegen 2021, waarvan 15 miljard dollar al dit jaar zou gespendeerd worden.

Met het plan wil Koeweit zijn inkomsten optrekken van 13,3 miljard Koeweitse dinar dit jaar, tot 50 miljard dinar (164 miljard dollar) tegen 2035. Ook het aantal expats wil het land terugdringen. Hoe de nieuwe visie dit alles moet realiseren, is echter minder duidelijk.

Bron: Zawya; Kuwait Times
 

31 januari 2017