U bent hier

Namibië in de startblokken voor eerste grote waterstofproject in de haven van Luderitz

Namibië plant zijn eerste groene waterstofproject in de haven van Luderitz, in het zuiden van het land. Namibië en Zuid-Afrika zijn het best geplaatst om deze nieuwe energiebronnen aan te boren en hopen op miljardeninvesteringen vanuit Europa om dit waar te maken. Beide landen hebben een grote landoppervlakte, wind en vooral de meeste zon van het zuidelijk halfrond. De eerste grote aanbesteding is gepland in november 2021, net voor de COP26-conferentie. 

Namibië heeft namelijk zijn zinnen gezet op het mechaniseren van hernieuwbare energie. In het onlangs gelanceerde Harambee Prosperity Plan II wees president Hage Geingob op het voornemen van Namibië om te investeren in groene waterstof. Hij bestempelde het als één van de belangrijkste componenten in de doelstellingen van het land om nul uitstoot te bereiken en een schoner milieu te verzekeren. 

Na een uitgebreide marktprospectie en bevraging van de sector werd de Request for Proposal uitgebracht. Alle voorstellen moeten uiterlijk tegen augustus 2021 zijn ingediend. De totale contractwaarde zal naar verwachting in de miljarden NAD liggen aangezien het hele project de toewijzing van een concessie voor 25 jaar (te bevestigen) inhoudt, net als de installatie van zonnepanelen/windenergie en de volledige installatie van een waterstoffabriek met opslag en distributie.
De haven van Luderitz in het zuiden van het land kan perfect gebruikt worden als aanloophaven voor de maritieme sector en om bunkeroperaties uit te voeren.

Een volledig overzicht met een instructieve video over de Request For Information (RFI) vindt u op de website van de Namibia Investment Promotion Development Board.

De maritieme sector is een belangrijke nieuwe markt, aangezien de International Maritime Organisation schonere energie zal verplichten voor nieuwe en nu al varende schepen. Schepen die op waterstof varen zijn de toekomst, want zij zijn emissievrij.

2 juli 2021