U bent hier

Mogelijkheden in de Griekse ICT-sector

Het huidige plan voor de digitale transformatie van Griekenland geeft aan de Vlaamse bedrijven heel wat mogelijkheden op korte - en lange termijn. Van de 445 projecten, die voor de periode 2020-2025 zijn gepland, zijn al 145 projecten (hier) opgestart. Het EU-herstelplan is vastgesteld bij Verordening 2020/2094 van de Raad en heeft tot doel de investeringen door de EU-staten te bevorderen. Dit gebeurt via leningen en niet-terugvorderbare steun.

De mogelijkheden situeren zich in de volgende subsectoren:

  • Een hypermoderne breedbandverbinding op het Griekse vasteland en de eilanden: 5G-dekking in het hele land en 5G-verbinding van de grootste snelwegen. Griekenland scoort 99% op de indicator voor 5G-gereedheid, waardoor bijna het volledige, op EU-niveau geharmoniseerde, 5G-pionierspectrum is toegewezen.
  • De grootste hubs veranderen in smart cities.
  • Verdere digitalisering van overheidsdiensten voor bedrijven en mensen: het hoofddoel is het overheidsbestuur en -diensten te vereenvoudigen en te digitaliseren. Het doel is om Griekenland tegen 2023 'standaard digitaal' te maken. Wel moet Griekenland de Commissie nog in kennis stellen van zijn systeem voor elektronische identificatie (eID). Dit is een voorwaarde voor de grensoverschrijdende erkenning van nationale eID’s, in het kader van de eIDAS-vordering. De aanbestedingsprocedure voor de Griekse nationale eID’s is nog aan de gang.

Alle voorstellen zijn hier in detail terug te vinden.
Kijk bij 'Pijler 2: Digitale transformatie': de voorstellen van de Digitale Transformatiebijbel zijn hier in het plan verwerkt.

Kansen

Op basis van de DESI-index 2021 heeft Griekenland zijn scores op het gebied van connectiviteit verbeterd en is het begonnen met de aanleg van netwerken met een zeer hoge capaciteit. Het land scoort nog altijd onder het EU-gemiddelde, maar dit zorgt voor veel ruimte voor verbeteringen, nieuwe investeringen en samenwerkingen.

Opmerking

Griekenland scoorde in 2020 boven het EU-gemiddelde wat het aantal gebruikers van e-overheidstoepassingen betreft. De digitalisering gaat in dit domein zeker vooruit. Het scoort ook veel beter dan het EU-gemiddelde wat de gereedheid voor open gegevens betreft, omdat het de desbetreffende wetgeving en beleidsmaatregelen al ten uitvoer heeft gebracht. De digitalisering van ondernemingen verloopt echter nog traag. Structurele maatregelen zijn nodig, om een klimaat te scheppen dat op lange termijn bevorderlijk is voor digitale innovatie (bv. digitale innovatiecentra, zie hieronder: Amazon Web Services, Microsoft), met bijzondere aandacht voor het kmo-segment.

Bovendien heeft Griekenland in vergelijking met het EU-gemiddelde een groot tekort aan ICT-specialisten en ondernemingen die de nodige opleidingen aanbieden. Er zijn initiatieven genomen om de ontwikkeling van de digitale vaardigheden van de bevolking gedeeltelijk te ondersteunen, zoals de Griekse Nationale Coalitie voor Digitale Vaardigheden en Banen. Naast de voorbereiding op de integratie van het digitale tijdperk heeft de regering de cyberveiligheidsstrategie goedgekeurd en de Nationale Cyberveiligheidsautoriteit opgericht. Dit om relevante O&O-investeringen te bevorderen. Vlaamse bedrijven kunnen van deze regeling gebruik maken en hun expertise aanbieden.

Hoogtepunten van de projecten op het gebied van digitalisering:

  • In mei 2020 kondigde Vodafone / Grid Telecom, de dochteronderneming van IPTO, de ontwikkeling van een onderzees kabelsysteem aan. Met een totale lengte van 610 km kan snel en betrouwbaar internet geleverd worden aan de eilanden, via een onderzeese verbinding. Reliance Jio Infocomm Ltd. (Jio) heeft aangekondigd dat het vooruitgang boekt bij de ontwikkeling van een onderzeese kabel naar het eiland Kreta. Een nieuwe onderzeese kabel die Cyprus met Griekenland verbindt, is opgenomen in het Cypriotische plan van het Herstel- en Veerkrachtfonds (hier).
  • Het secretariaat-generaal voor telecommunicatie en post (aanbestedingen voor de 5G-infrastructuur hier, alleen in het Grieks) wil de glasvezelinfrastructuur versterken. Het zal gebruik maken van de voordelen van 5G-netwerken. In deze richting is bij wet 4727/2020 het 'Phaistos'-fonds opgericht, om in startende ondernemingen te investeren. Sommige van de bedrijven die financiering hebben aangevraagd, zijn in het buitenland gevestigd en willen onderzoeks- en innovatiecentra voor 5G-toepassingen in Griekenland openen (hier). In dat opzicht blijft Griekenland zeer snel vooruitgang boeken op het gebied van snelle breedbanddekking (NGA). De dekking is in 2020 met 6 procentpunten gestegen tot 87%, wat overeenkomt met het EU-gemiddelde.
  • Het actieplan 'Verbonden snelwegen' heeft tot doel 5G-netwerken te gebruiken om verbonden en geautomatiseerde mobiliteit (CAM) en geavanceerde digitale spoorwegexploitatie mogelijk te maken. Het zal particuliere investeringen in de toeleveringsketen versnellen en de productiviteit van de sector aanzienlijk verbeteren (hier).

Griekenland: een plaats voor internationale bedrijven

  • Teamviewer R&D investment: via haar hub wordt Griekenland het brandpunt voor toonaangevende technologie- en softwarebedrijven. De R&D hub speelt een centrale rol in het hele productportfolio van TeamViewer, waarmee het bedrijf een langetermijnplanning in Griekenland uitrolt. 
  • Microsoft-verrichtingen voor 'investeringen in datacenters in Griekenland': het project zal voor een complex van datacenters en technologische bedrijfsondersteuning zorgen, bestaande uit drie datacenters, op verschillende locaties. Het project zal cloud computing-diensten in Griekenland ontwikkelen en aanbieden. Het Griekse staatsagentschap Enterprise Greece heeft toestemming gegeven om versneld € 100 miljoen uit te trekken voor de bovengenoemde hubs. In 2021 kondigden Griekenland en Microsoft 'Ancient Olympia: Common Grounds' een nieuwe samenwerking aan, om het oude Olympia, de oorspronkelijke thuishaven van de Olympische Spelen, digitaal te bewaren en te restaureren met behulp van AI.
  • Amazon Web Services-hub in Griekenland: het kantoor ondersteunt verschillende organisaties bij de overstap naar de cloud, van start-ups en gevestigde ondernemingen tot overheidsinstanties (MoU met het ministerie van Digitaal Bestuur), inclusief de ontwikkelings- en testomgevingen voor big data analytics, mobiele, web-, sociale en zakelijke bedrijfsapplicaties, Internet of Things (IoT) en bedrijfskritische workloads.
  • Samsung en Wind Telecommunications voor Thessaloniki als slimme stad: het systeem combineert Push To Talk-technologieën, ON Map System, communicatie-encryptie en mogelijkheden om bestanden, gegevens, beelden en video’s te delen. Aangezien het Griekse plan voor slimme steden momenteel in uitvoering is en verschillende aanbestedingen nog moeten worden aangekondigd, heeft Vlaanderen als toonaangevende voorbeeld van slimme steden, een groot potentieel om zijn deskundigheid op dit gebied aan te bieden.
  • Cisco voor het onderwijs op afstand van studenten: na de eerste lockdown in Griekenland is de hele onderwijssector overgestapt op het digitale domein. Dit gebeurde via het Webex-platform van Cisco.
25 mei 2022