U bent hier

Minister-president Geert Bourgeois versterkt Vlaams handelsnetwerk met posten in Ghana, Oezbekistan en Nieuw-Zeeland

BRUSSEL – 14 juni 2018 - Vlaamse exporteurs kunnen vanaf vandaag rechtstreeks beroep doen op de dienstverlening van FIT in Ghana, Oezbekistan en Nieuw-Zeeland.

Dat kondigt minister-president Geert Bourgeois vandaag aan tijdens zijn bezoek aan de Exportbeurs, een tweejaarlijks event van Flanders Investment & Trade (FIT) waarop het volledig buitenlands netwerk van FIT neerstrijkt in Brussel voor meer dan 2.400 afspraken met Vlaamse exporteurs.

Buitenlandnetwerk met meer dan 100 aanspreekpunten

Met de op- en doorstart van deze 3 nieuwe ‘handelsantennes’ in april-mei 2018, beschikt FIT over meer dan 100 aanspreekpunten wereldwijd. Hun opdracht bestaat uit ondersteuning van Vlaamse bedrijven bij hun export én het aantrekken van buitenlandse investeringen naar Vlaanderen.

Ghana vormt nu met Jude Acolatse in Accra dé Vlaamse handelspijler in West-Afrika.

Met economisch vertegenwoordiger Pim Sterckx in Tashkent - Oezbekistan vult FIT de leemte op die was ontstaan na het vertrek van het Waalse handelsagentschap (AWEX) dat voordien- via een samenwerkingsovereenkomst - ook Vlaamse exporteurs ondersteunde.

In Christchurch wordt Patrick Rottiers voortaan het rechtstreekse aanspreekpunt voor Vlaamse exporteurs met projecten of ambities richting Nieuw-Zeeland.

Wegwijs naar verre markten

De 3 economische adviseurs moeten nog meer Vlaamse exporteurs naar deze verre markten doen trekken. Ghana, Nieuw-Zeeland en Oezbekistan zijn momenteel nog altijd relatief bescheiden exportmarkten met een beperkte productvariatie.

De ambitie van FIT is om Vlaamse bedrijven te ondersteunen bij hun doorgedreven marktpenetratie. Elk van deze landen/regio’s biedt heel wat kansrijke sectoren die voor Vlaamse exporteurs open liggen.

Cijfers over de actuele handelsrelaties tussen Vlaanderen en Ghana, Oezbekistan en Nieuw-Zeeland

Ondersteuning van productiehal tot eindklant in het buitenland

Vlaams minister-president Geert Bourgeois: “Vlaanderen begeleidt exporteurs over de vier windstreken. Van aan de productiehal in Vlaanderen tot in de winkel van de eindklant in het buitenland. Daarom investeren we in een wereldwijd netwerk en verhoogde ik vanaf 2017 het budget voor deze buitenlandse aanwezigheid met 1.000.000 euro."

"Investeren in de versterking van dit netwerk loont: groei van bedrijven in Vlaanderen stimuleren, of het nu van Vlaamse bedrijven is of van buitenlandse investeerders, betekent jobs creëren.“

1 euro op exportpromotie zorgt voor 87 euro exportopbrengsten

Het buitenlands netwerk van FIT speelt een hoofdrol in deze exportpromotie. CEO van Flanders Investment & Trade Claire Tillekaerts: “Extra uitgaven in exportpromotie hebben een direct effect op de exportcijfers. 1 euro inzetten op exportpromotie, zorgt voor 87 euro exportopbrengsten. 2017 was een uitmuntend jaar: Vlaanderen kende een exportrecord én de sterkste jobcreatie dankzij buitenlandse investeringen in 15 jaar."

"Bedrijven die internationaal actief zijn opereren in een erg competitieve omgeving, wat hen dwingt om productiever en innovatiever te zijn. Onze landenexperten wonen en werken daar waar bedrijven hen nodig hebben. Zij zijn de geknipte toegangspoort tot wereldwijde doelmarkten.”

Het netwerk van FIT bestaat in hoofdzaak uit eigen kantoren in belangrijke (groei)markten, uitgebreid met kantoren van AWEX en HUB.Brussels via intergewestelijke samenwerking. Lokale antennes, zoals in Ghana, Nieuw-Zeeland en Oezbekistan verdiepen en verbreden het netwerk verder. O.a. marktinformatie, eerstelijnsadvies en partnersearch behoren tot hun takenpakket dat vastgelegd is in een dienstverleningscontract.

Raadpleeg de volledige lijst met Vlaamse handelsvertegenwoordigers

Over Flanders Investment & Trade (FIT)

FIT ondersteunt Vlaamse bedrijven bij hun exportactiviteiten en promoot Vlaanderen als vestigingslocatie voor buitenlandse investeerders.

FIT organiseerde in 2017 124 zakenreizen, beursdeelnames en seminaries, en faciliteerden 4.336 b2b-contacten tussen Vlaamse en buitenlandse ondernemers. Daarnaast werkte FIT 355 handelsvoorstellen en 83 marktstudies uit, en kregen 4.149 Vlaamse bedrijven exportadvies. 2.134 ondernemingen ontvingen een subsidie om hun export een boost te geven.

Over de Exportbeurs

FIT organiseert van 12 tot en met 14 juni de Exportbeurs (www.exportbeurs.be). Dit event verenigt partners en landenexperten uit het buitenlands netwerk, die allemaal tegelijk in Brussel zijn.

FIT richt zich op Vlaamse bedrijven met internationale projecten en ambities. Doorheen de beurs organiseert FIT workshops én kunnen bedrijven afspraken maken met handelsattachés. De 86 economisch vertegenwoordigers en 4 technologie-attachés uit New York, Palo Alto (San Francisco), Tokyo en Singapore hadden gedurende 3 dagen meer dan 2.400 B2B-afspraken met Vlaamse ondernemers.

14 juni 2018