U bent hier

Minerale rijkdommen in Griekenland: een drijvende kracht voor economische ontwikkeling

Op 24 april 2015 werd er een forum georganiseerd over de minerale middelen in Griekenland met als sprekers belangrijke personaliteiten van deze sector.

Het programma en de presentaties van de sprekers kan u op deze site vinden.

Griekenland is een land met een belangrijke minerale rijkdom. Volgens het Instituut van Geologie en Minerale Exploitatie heeft het land meer dan 30 miljard euro in minerale rijkdom zonder de koolwaterstoffen inbegrepen. Bijna 75% van de verkoop van de Griekse mijnbouw is bestemd voor uitvoer en de industrie biedt direct werk aan 20.000 mensen en indirect aan nog 80.000.

Volgens de gegevens van US Geological Survey (Mineral Commodity Summaries 2015) zijn de gegevens over de productie van enkele mineralen in Griekenland zeer belangrijk. Het land staat eerste in Europa en tweede in de wereld in de productie van perliet met 40% van de wereldproductie. Het staat eerste in Europa en derde in de wereld in de productie van bentoniet met 9% van de wereldproductie. Eerste in Europa en elfde in de wereld in de productie van bauxiet.

Naast de bovengenoemde mineralen behoort Griekenland ook tot de wereldmachten in de productie van marmer en in de productie van bruinkool. Met betrekking tot de waarde van marmeruitvoer (240 miljoen euro in 2013) bevindt Griekenland zich onder de drie grootste EU-exporteurs van marmer (na Italië en Spanje) en onder de zes grootste exporteurs op wereldvlak. Ook in de productie van bruinkool is het land tweede in Europa (na Duitsland) en behoort tot de tien grootste landen in de wereld. Tenslotte is Griekenland de grootste producent van nikkel in Europa (40% van de EU-productie) met ongeveer 2% van de jaarlijkse wereldproductie en de vierde in de productie van magnesiet in Europa en één van de tien grootste producerende landen in de wereld.

De exploitatie van deze minerale rijkdom van Griekenland zal een economische ontwikkeling opleveren en veel werkgelegenheid bieden.

Voor meer informatie kan u op de volgende sites terecht:

4 november 2015