U bent hier

Milan Mobility Week: focus op elektrische mobiliteit

In het kader van de Milan Mobility Week hebben verschillende initiatieven plaatsgevonden waardoor men een beter inzicht kreeg in de huidige situatie van elektrische mobiliteit in Italië. Het E-Mobility Report 2019, opgesteld door Energy&Startegy Group, een groep docenten en onderzoekers van de bekende Politecnico te Milaan, stelt scherp op het thema.

Wereldwijd waren in 2018 2,1 miljoen elektrische wagens ingeschreven - zowel BEV (volledige elektrische voertuigen) als PHEV (plug-in hybride auto's), een aantal dat met 78% is gestegen in vergelijking met 2017. Ook voor de toekomst blijven de voorspellingen positief: in 2019 wordt er verwacht dat 3 miljoen elektrische wagens in onze straten zullen rijden.

Deze trend geldt ook voor Italië, ook al zijn de beschikbare cijfers beperkter. Elektrische auto's worden steeds populairder, ook dankzij de recente voordelige maatregelen van lokale en nationale overheden, zoals de zogenaamde 'ecobonus'. De groei geldt ook voor de sharing mobility-scooters: deze zijn bijzonder populair aan het worden (+340% in vergelijking met 2017). Het aantal oplaadpunten in Italië steeg ook met 23%, vooral in de 'fast charge'-versie (> 22 kW). In het E-Mobility Report wordt eveneens het aanbod van de elektrische auto's toegelicht die nu op de markt zijn, en aan het einde van het verslag worden de voorspellingen samengevat voor de sector in de komende jaren.

Lokale instelligen zijn ook zeer actief als het over smart mobility gaat: tijdens het evenement 'That's Mobility 2019' werd het voorbeeld van Milaan voorgesteld. De stad is van plan om binnen 2030 een volledig elektrische openbaar vervoer (OV)-vloot te gebruiken, met een vernieuwing van alle depots en drie nieuwe innovatieve structuren. De 27 elektrische bussen die nu actief zijn, zullen er 215 worden (in 2022) en daarna 1200 (in 2030), met een vermindering van 75.000 ton CO²-uitstoot per jaar. Het plan van het lokale bestuur beperkt zich niet tot het OV: meer oplaadpunten, bredere lage-emissiezones en het streven naar een geïntegreerd mobiliteitsplatform zijn enkele voorbeelden van de concrete maatregelen die op de agenda staan. De invloed van buitenlandse ideeën en projecten is altijd welkom: Milaan wil zich meer en meer profileren als een slimme wereldstad.

Bent u actief in de sector van smart mobility, heeft u specifieke vragen of wenst u meer informatie te ontvangen over de Italiaanse markt? Neem dan contact op met ons kantoor: milan@fitagency.com

9 oktober 2019

Bijkomende informatie