U bent hier

Mijnbouw in Chili - recente ontwikkelingen

Chili heeft een schat aan bodemrijkdommen: koper (grootste koperproducent ter wereld), goud, molibdeen (tweede grootste molybdeenproducent ter wereld), selenium, rhenium, lithium en jodium om maar enkele van haar belangrijke bodemgrondstoffen op te noemen. De sectoren energie en mijnbouw zijn traditioneel goed voor meer dan 70% van de gedane investeringen in Chili.

Uitdagingen

De mijnbouw is nog altijd de grootste sector van Chili, maar kent wel enkele grote uitdagingen. Tot 2014 kende deze sector een heel sterke groei, met een productie van 5,75 miljoen ton koper in 2014. Anno 2015 is de hoeveelheid aan ontgonnen koper hetzelfde gebleven als in 2014, en ook voor het jaar 2016 verwacht men geen verandering in dit scenario.

De totale omzet van de mijnbouwbedrijven is ook lichtjes aan het dalen; aan de basis hiervan liggen de dalende internationale grondstofprijzen als gevolg van een lagere vraag vanuit China. Sinds 2011 zijn de koperprijzen gedaald van 4,5 USD per pond koper naar 2,3 USD per pond koper (maart 2016). Men verwacht dat deze prijzen in 2018 pas zullen stijgen.

De mijnbouwindustrie wil echter voorbereid zijn op deze toekomstige heropleving van de sector, en daarom heeft de Chileense Kopercommissie 42 investeringsprojecten aangekondigd voor de periode 2015 - 2024. Deze investeringen zullen een totale waarde hebben van 76 miljard USD.

Marktbenadering

Om toe te leveren aan de mijnbouwindustrie is het best te werken met Chileense distributeurs die erkend zijn door de mijnbouwbedrijven. Die distributeurs hebben zich verenigd in de volgende associaties:

  • APRIMIN: deze vereniging vertegenwoordigt de belangen van de industriële leveranciers aan de mijnindustrie. Vooral grotere bedrijven zijn lid van APRIMIN.  
    Website: www.aprimin.cl. Contact: aprimin@aprimin.cl.
  • SUTMIN: dit is de associatie van technische leveranciers en ingenieurs voor de mijnbouw en de industrie. Dit zijn vaak KMO’s die meer gespecialiseerd zijn. FIT Santiago heeft een goede werkrelatie met de voorzitter van SUTMIN, dhr. Sergio Lecannelier. 
    Website: www.sutmin.cl. Contact: contacto@sutmin.cl (c/o Sergio Lecannelier).
Achtergrondinformatie

In bijlage vindt u een analyse over de Chileense mijnindustrie door Juan Carlos Guajardo, Executive Director van CESCO (Centre for Studies of Copper & Mining).

23 maart 2016

Bijkomende informatie

analyse mijnindustrie in Chili (DOCX – 14 kB)
grafiek koperreserves (DOCX – 41 kB)