U bent hier

The Metal Market in Croatia

De belangrijkste industrieën in Kroatië zijn de chemische industrie en kunststoffen, gereedschapswerktuigen en machines, metaalproducten, elektronica, ruw ijzer en warmgewalste staalproducten, aluminiumverwerking, papier en houtproducten (inclusief meubels), bouwmaterialen (inclusief cement), textiel, scheepsbouw, aardolie en aardolieraffinage, voedselverwerking en dranken.

Door de wereldcrisis nam het bbp-percentage in Kroatië gedurende een paar jaar af, maar vanaf het derde kwartaal van 2014 knoopte het land terug aan met groei.

In deze studie gaan we dieper in op de metaalindustrie. Het privatiseringsproces van de Kroatische metaalfabrieken is nu voltooid.

In Kroatië zijn meer dan 3.000 bedrijven actief in de metaalindustrie die meer dan 27.000 werknemers tewerkstelt.

De productie van metalen is echter beperkt tot aluminium, legeringen en staal. De productie van staal en ijzer nam de laatste jaren sterk af, waardoor Kroatië op de laatste plaats staat van alle Europese landen waar staal en ijzer wordt geproduceerd. Kroatië importeert daardoor veel meer metalen dan het uitvoert. Daarom kan het voor buitenlandse investeerders en bedrijven interessant zijn om een nieuw bedrijf op te starten of een bestaand bedrijf in Kroatië uit te breiden.

In aanmerking nemend dat Kroatië meer importeert dan het exporteert en dat de behoefte aan metalen toeneemt, maakt het land een potentieel interessante afzetmarkt voor metaalproducten.

Wilt u meer te weten komen over de metaalindustrie in Kroatië, vraag dan deze Engelstalige studie aan bij ons kantoor in Zagreb (office@beltrade-croatia.com of zagreb@hub.brussels). 

7 mei 2019