U bent hier

Mebel (Interior & Design) - Moskou

Dit jaar namen er 782 exposanten uit 28 landen deel aan Mebel (19-23 november 2018), die een ruimte innam van 78.000 m², zowat het gehele Expocenter (www.expocentr.ru/en ). In 2017 waren er 817 exposanten wat maakt dat de beurs toch iets van zijn momentum aan het verliezen is. Dit blijft echter relatief aangezien er in 2017 8% meer bezoekers waren dan in 2016. De lijst van de exposanten kan geraadpleegd worden via de link: https://www.meb-expo.ru/en/participants_list

Duitsland, Zuid-Korea en Roemenië hadden grote landenpaviljoenen en ook Italië kwam met een grote delegatie.

Onder de 782 exposanten waren 552 Russische bedrijven (in 2017 ruim 641), vooral meubelproducenten, uit verschillende regio’s zoals Voronezh, Kaluga, Kostroma, Penza en Ulyanovsk.

De meeste exposanten zijn producenten (75%), groothandelaars (55%), retailers (22%), importeurs (9%) en dienstverleners (5%). Het productgamma bestond voor 54% uit meubels, 27% uit componenten, 14% uit matrassen en 6% upholstery. Andere productcategorieën waren huishoudgoederen, interieurartikelen en uitrusting voor de productie van meubelen.

De beurs werd druk bezocht door 40.000 bezoekers uit heel Rusland en veel andere landen (waaronder ook België). Het bezoekersprofiel zag er als volgt uit: 38% meubelproducenten, 29% retailers van meubelen en aanverwante producten, 18% meubelgroothandelaars, 9% architecten, 10% onlinewinkels en 10% groothandelaars van fittings en meubelcomponenten. Andere bezoekersprofielen waren meubelaankopers voor bedrijven, producenten van meubelcomponenten en shopping centra die zich specialiseren in meubels (5%). Opvallend is dat het aandeel van de onlineverkoop voortdurend stijgt.

Het niveau van de bezoekers was vrij hoog met vooral directeurs van bedrijven (31%) en specialisten (22%). Volgens de beursorganisatoren vonden de meeste bezoekers ofwel nieuwe klanten ofwel nieuwe leveranciers. Feit is dat deze beurs de enige grote beurs in deze sector in Rusland is en wel degelijk een goed aanknopingspunt om nieuwe klanten te vinden.

Anderzijds is het ook zo dat de meubelmarkt in Rusland zich vooral in de jaren negentig gevormd heeft en het nu een stuk moeilijker is om nog binnen te geraken. Ook neemt de lokale productie toe en kiezen de Russen meestal nog steeds voor budgetvriendelijke meubelen.

Besluit: een bezoek aan deze beurs is zeker aan te raden omwille van de hoge concentratie van potentiële klanten op 1 plek. De markt heeft betere tijden gekend vooral voor wat betreft buitenlandse producenten maar het ter plekke gaan is een must om een verkoop op te starten. Een groepsdeelname is zeker ook een optie.

26 november 2018

Bijkomende informatie

guide_mebel18.pdf (PDF – 10 MB)