U bent hier

Marokko is de eerste “groene partner” van Europa

Op 18 oktober ’22 werd een MOU (memorandum of understanding) ondertekend tussen Marokko en de Europese Unie in Rabat, Marokko. De samenwerking werd ondertekend door de vicevoorzitter van de Europese Commissie, Frans Timmermans, en de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita.

Deze overeenkomst heeft tot doel de samenwerking op het gebied van energietransitie, de strijd tegen klimaatverandering en milieubescherming te versterken,  de opwarming van de aarde tegen te gaan en de "groene economie" te stimuleren. De MOU heeft betrekking op de ontwikkeling van regionale, bilaterale, en multilaterale niveaus en wil onder meer de particuliere sector mobiliseren.

Het is de bedoeling om de overgang naar een koolstofarme industrie te bevorderen door te investeren in groene technologie, hernieuwbare energieproductie, duurzame mobiliteit en groene productie in de industrie aldus het MOU.

Het project maakt deel uit van de uitvoering van het klimaatakkoord van Parijs. Europa heeft voor Marokko gekozen omdat ze de belangrijkste economische partner van de EU is op het Afrikaanse continent en ze al het meest geavanceerd is in de strategische doelen onder meer rond hernieuwbare energie.

Meer informatie: 

https://www.lemonde.fr/afrique/article/2022/10/19/l-union-europeenne-et-...
https://greenermorocco.com/2022/10/18/le-maroc-premier-pays-a-signer-un-...

18 november 2022