U bent hier

Markteffecten van COVID-19 in Hongarije

Omdat mensen het hele jaar opgesloten in hun huis doorbrachten in plaats van op vakantie te gaan, is het geld dat aan vakantie zou zijn besteed, nu uitgegeven aan het verbouwen en renoveren van hun huizen. Velen hebben een thuiskantoor gecreëerd met geschikte meubels en IT-producten om volledig comfort te garanderen. Tussen januari en september boekten bedrijven die in bouwmaterialen handelen in geen enkele maand een dalende omzet in vergelijking met 2019. Hoewel er maanden waren waarin de omzet op jaarbasis stagneerde, was er in geen van de gevallen sprake van een daling.

Een interessant fenomeen dat in het begin moeilijk te verklaren was, is te zien in de recent gepubliceerde gegevens van Eurostat over de huizenmarkt. In het tweede kwartaal, d.w.z. tijdens de coronavirusepidemie, stegen de vastgoedprijzen in alle EU-lidstaten, behalve in Hongarije en Cyprus. Volgens de Hongaarse Nationale Bank zijn de huizenprijzen in Boedapest in het tweede kwartaal van 2020 met 5,6 procent gedaald, terwijl het landelijk gemiddelde met 2,3 procent is gestegen (agglomeraties en vakantiegebieden zoals het Balatonmeer of het Velencemeer zijn zeer populair).

Door de quarantaine was sporten ook onder beperkte omstandigheden mogelijk, maar met de sluiting van de sportzalen stopten mensen niet met sporten. De sportscholen worden bij hen thuis opgezet: volgens de laatste Eurostat-gegevens zijn de winnaars van de COVID-19 ook de fabrikanten van fitnessapparaten, althans zoals blijkt uit de recordimport data van fitnessapparaten in de Europese Unie in juni en vervolgens in juli. Tijdens de epidemie is ook het aantal verkochte fietsen aanzienlijk gestegen in Hongarije.

Naast het feit dat veel bedrijven naar thuiswerk overschakelden, is digitaal onderwijs geïntroduceerd op scholen. Hierdoor aten mensen thuis in plaats van in de gebruikelijke school- of werkkantines. Vanwege financiële onzekerheid probeerden mensen zo zelfvoorzienend mogelijk te zijn en thuis gebakken goederen en gerechten te maken. Hierdoor was er ook een tijdelijk tekort aan gist. Het ontbreken van toiletpapier was ook in Hongarije geen onbekend fenomeen. Velen verzamelden bloem, suiker, pasta, blikken en ander duurzaam voedsel en ook maskers, handdesinfecterende middelen, ontsmettingsmiddelen, zepen, chloorhoudende reinigingsmiddelen, essentiële medicijnen en vitaminepreparaten.

De stijging van de kosten van maskers is bijzonder prominent. De prijs van eenvoudige chirurgische maskers is in apotheken zestienvoudig gestegen als ze überhaupt op voorraad waren. Toen Hongaren pas eind december-begin januari konden lezen over het verschijnen van een nieuwe, nog onbekende ziekte in China, was de prijs van een chirurgisch masker rond HUF 50 (ca. EUR 0,14). De prijs van een doos van 50 chirurgische maskers bedroeg begin maart HUF 40.000. Om maskers aan zoveel mogelijk mensen te kunnen verkopen, hebben sommige apotheken besloten om maximaal 4-5 maskers aan een persoon te verkopen. De duurdere en effectievere FFP2- en FFP3-maskers, die niet alleen in de gezondheidszorg maar ook in de bouwsector worden gebruikt, zijn ook online te bestellen. Dit masker was al duurder: voor de epidemie kostte het HUF 500-700 per stuk, tijdens de epidemie kon het besteld worden voor HUF 1500-2600 per stuk, maar alleen in pakketten van 10 stuks, dus kopers moesten HUF 26.000 (ca. EUR 73,07) betalen. Velen hebben het probleem opgelost door zelfgemaakte, met de hand of machinaal genaaide maskers te gebruiken. Voor de herfst is de prijs van verschillende soorten maskers wat gedaald, terwijl de prijs van ontsmettingsmiddelen en desinfecterende reinigingsmiddelen nog steeds hoger is dan een jaar geleden. De prijs van antivirale reinigingsmiddelen is zelfs in vredestijd 15-40% hoger dan die van algemene reinigingsmiddelen, maar vanwege de epidemische situatie is een vermenigvuldigingsfactor van 1,5-2 toegevoegd.

Er was ook maandenlang een tekort aan handdesinfecterende middelen, deze waren nauwelijks verkrijgbaar in apotheken of drogisterijen. Op de websites van de WHO en de Hongaarse farmaceutische autoriteit (OGYÉI) is een recept voor handdesinfectie gepubliceerd, dat in apotheken kan worden bereid. Veel bedrijven, zoals MOL Nyrt., hebben hun productie-eenheid geherstructureerd om glycerolhoudende handdesinfecterende middelen te produceren.

De prijs van rubberen handschoenen schoot ook omhoog tijdens de epidemie. Honderd stuks latexhandschoenen die bij onderzoeken worden gebruikt, werden afgelopen december aangeboden aan een dierenkliniek in Boedapest voor HUF 1.300. In maart moest men hiervoor HUF 2.250 betalen en in augustus HUF 4.000.

14 december 2020