U bent hier

Makkelijker bedrijven oprichten en registreren in Kroatië

De wijzigingen van de vennootschapswet en de wet inzake de griffie van de handelsrechtbank die onlangs van kracht werden, maken het makkelijker om de twee meest voorkomende soorten vennootschappen in Kroatië - de vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (d.o.o.) en de eenvoudige vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (j.d.o.o.) - op te richten en te registreren, en deze wijzigingen voeren ook bepalingen uit de EU-regelgeving in met betrekking tot de kapitaalmarkten en het langetermijn-aandeelhouderschap.

De registratie van d.o.o.o.- en j.d.o.o.o.-bedrijven in Kroatië gebeurt nu volledig online, zonder tussenkomst van advocaten of openbare notarissen, schrijft het gezaghebbende Jutarnji List. Het benodigde kapitaal voor de registratie van een d.o.o.o.-vennootschapsvorm is teruggebracht van HRK 20.000 naar HRK 5.000.

Ook zal het eenvoudiger worden om bedrijfsactiviteiten toe te voegen aan de registratie, met e-communicatie naar relevante instellingen (de griffie van de rechtbank, openbare notarissen, enz) schrijft de krant Novi List. Een onderneming kan eenvoudig uit het register gewist worden, zonder liquidatieproces, waardoor het gemakkelijker wordt om een onderneming te sluiten: een onderneming zonder schulden geeft een schriftelijke verklaring af, de directie besluit tot schrapping uit het register, maar het bestuur blijft weliswaar voor een periode van maximaal twee jaar aansprakelijk voor de schulden die daarna ontstaan.

Het doel van de wijzigingen is om het gemakkelijker te maken om een bedrijf op te richten in Kroatië, zonder de noodzaak om gebruik te maken van de diensten van een notaris en om het proces goedkoper te maken. Dit is ook bedoeld om te helpen bij de eerste stap in de richting van ondernemerschap, gezien de moderne trends en communicatiemethoden, legt het ministerie van Justitie in een persbericht uit. De onlineregistratieaanvraag moet uiterlijk op 1 september 2019 operationeel zijn en vanaf 1 december 2019 zal het mogelijk zijn om een elektronische vorm van bedrijfsregistratie van de website van de griffie van het Hof van Justitie af te halen.

De afstemming op EU-richtlijnen heeft betrekking op de rechten van aandeelhouders van ondernemingen, met als doel het bevorderen van langetermijneigendom van aandelen en grotere transparantie, vermeldt Novi List nog.

24 april 2019