U bent hier

Maison&Objet Parijs, een internationaal trefpunt voor design en business

Maison&Objet Parijs, de referentiebeurs en het trefpunt voor de spelers in decoratie, design en meubilair, viert in 2016 haar 20ste verjaardag. Een ideale gelegenheid voor Safi, de organisator en filiaal van Reed, om beurzen te lanceren in Miami Beach (6000 m²) en Singapore (7000 m²).

De tweejaarlijkse beurs in Parijs duurt 4 dagen en strekt zich uit over het gehele beurzencomplex van ‘Parc des Expositions Villepinte Paris Nord’ (300.000 m²) en trok 2978 standhouders waarvan 55% uit 59 landen.
België is ruim vertegenwoordigd op deze beurs, niet enkel met het aantal standhouders, maar ook het bezoekersaantal ligt hoog. In januari bezochten er zelfs 14% meer Belgen de beurs. In totaal kwamen er 76.417 bezoekers uit 143 landen, waaronder 69% distributeurs en 31% voorschrijvers. Het aantal Franse aankopers steeg zelfs met 4%.

Het internationale bezoekersprofiel blijft kwalitatief en omvat naast de voorschrijvers (architecten en binnenhuisarchitecten, decorateurs, designers, directeurs van agentschappen, projectontwikkelaars, hotels, restauranthouders e.d.), ook een groot aantal aankopers (aankoopcentrales, speciaalzaken, groothandelaars, retailers).

Er werd door de Vlaamse standhouders opgemerkt dat het aantal aankopers uit Japan en Rusland was gedaald. Dat werd later bevestigd door de cijfers van de beursorginator zelf (-26% voor Japan). Uit Europa kwam 8% meer bezoekers.

MO is stijl en business
Design, innovatie en creativiteit blijven de rode draad. Het is dus niet enkel een beurs voor business, maar ook een grote bron van inspiratie en geeft de tendensen voor stijgende markten. Om dit te verwezenlijken worden er een groot aantal conferenties en workshops georganiseerd. Het boekencafé, de expositie, voor deze editie, rond het thema, “Wild” dragen de tijdgeest uit en benadrukken nieuwe consumptiegewoontes.
De 200 ambachtslieden op het deel “Craft”  en opkomende talenten krijgen daarom op deze beurs een prominente plaats. Eugeni Quitllet werd verder gekozen tot de designer van het jaar.

Op de beurs kwamen dan ook veel natuurelementen voor in de vorm van onbewerkt hout, stenen, ronde vormen, maar ook transparente objecten, structuren, licht en kleuren, verwerkt in meubels, tapijten, decoratie, keukengerei, ...

Vlaamse bedrijven
De bezochte Vlaamse bedrijven kennen FIT en zijn op de hoogte van de subsidie voor deelname aan beurzen. Een groot aantal staan al meerdere jaren op deze beurs, maar elke editie zijn er ook starters die voor de 1ste keer deelnemen. Men komt hier om internationale contacten wereldwijd te leggen. In vergelijking met designbeurzen in Duitsland en Italië, heeft M&O voor business meerwaarde. Als bijkomende beurs werd Ambiente in Frankfurt meerdere malen genoemd.

Resultaat
De meeste Vlaamse deelnemers waren tevreden over de gemaakte resultaten. Er werd gesproken over goede contacten en geplaatste bestellingen, ook al leek de beurs gezien het bezoekersaantal minder. De drukste dagen bleken verschillend van hal tot hal. Er werd ook opgemerkt dat mensen die de 1ste dag een brochure meenamen, soms de 3de dag een bestelling kwamen plaatsen. Ook al was het rustiger, de orders bleven komen. Aankopers blijken per centrale met minder personen naar de beurs te komen.

Deelname
Deelname aan de beurs heeft een hoog prijskaartje en blijft duur. Lange wachtlijsten om aan de beurs deel te nemen waren legendarisch. Gezien het aantal lege standplaatsen in bepaalde hallen, deze keer, zullen wachtlijsten wellicht tot het verleden gaan behoren.

Toegangsprijs: 70€ voor de vijf dagen (60€ indien op voorhand online besteld wordt).

Officiële catalogus: 33 € tijdens de beurs, 50 € na de beurs.

De volgende editie vindt plaats op 2-6 september 2016, samen met de Design Week.

11 februari 2016

Bijkomende informatie

MO_J16_CP_BILAN.pdf (PDF – 2 MB)