U bent hier

Maison&Objet 2017: dé ontmoetingsplaats voor design en interieur

De beurs in het kort

  • Plaats: Villepinte – Parc des Expositions Paris Nord
  • Beursorganisator: SAFI – 4 passage Roux - 75850 Paris cedex 17 – T. +33 1 44 29 02 00
  • Producten: meubelen (indoor & outdoor), design, decoratie, lifestyle, binnenhuisinrichting, huishoudlinnen, tapijten, tafelbenodigdheden en modeartikelen, parfums, gadgets, innovatieve projecten
  • Frequentie: Tweemaal per jaar
  • Data en duur: 20-24 januari 2017 (vier dagen)
  • Karakter: internationale vakbeurs
  • Exposanten: 2871 exposanten waarvan 60% buitenlands. Top 5 exposanten: 1. Italië (307), 2. Groot-Brittannië (184), 3. België (159), 4. Duitsland (150), 5. Nederland (137)
  • Profiel exposanten: fabrikanten, designers, ontwerpers, groothandel, importeurs, ambacht
  • Expositieoppervlakte: 130.000 m²
  • FIT-deelname: geen
  • Bezoekers: Meer dan 85.000 bezoekers, waarvan 50% afkomstig uit Frankrijk en 50% uit het buitenland. Dit is een stijging van 12,3% in vergelijking met januari 2016. Top 5 bezoekers: 1. Italië, 2. België, 3. Spanje, 4. Nederland, 5. Verenigde Staten
  • Profiel bezoekers: retail (ketens, distributie,...), architecten, interieurdecoratie, hotels, projectmanagers
  • Beurswebsite: www.maison-objet.com
  • Exposantenlijst: online beschikbaar
  • Data volgende editie: 8-12 september 2017 (vier dagen) + Paris Design Week: 9-16 september 2017

Trends en appreciatie van de beurs

Ook dit jaar mocht M&O niet alleen voorschrijvers, projectontwikkelaars, binnenhuisarchitecten, maar ook een groot aantal internationale aankopers verwelkomen. De beurs besloeg opnieuw 8 hallen (met hall 5 bestaande uit 5A en 5B) en werd onderverdeeld in 3 thema’s: Maison, Objet en Influences.

  • Maison betreft alle binnenhuisdecoratie, gaande van meubelen en verlichting tot textiel en parfum: Hall 1 – Eclectic, Hall 2 – Cosy, Hall 3 en 4 – Elegant, Hall 5A – Fragrances, Complements, Hall 5B – Actuel.
  • Objet verzamelt verschillende producten en objecten, gaande van connected devices en keukengadgets tot modeaccessoires en de grootste trends van het seizoen in Hall 6 – Crafts, Cook+Design, Easy Living, Kids, Fashion en Beloved.
  • Influences draagt creativiteit, innovatie en luxe hoog in het vaandel. Het prestigieuze thema werd uiteengezet in Hall 7 – Now! Design à vivre, Scènes d’Intérieur Gallery en Hall 8 – Scènes d’Intérieur Paris.

M&O organiseerde bovendien meer dan 70 conferenties en andere geanimeerde evenementen over de hospitality- en retailsector, geavanceerde oplossingen voor interieurdesign, trendanalyses en de opmerkelijkste designers. Bijkomend wordt er elk jaar een Designer of the Year verkozen en zes andere Rising Talents in de schijnwerpers gezet.

Daar waar de editie van 2016 met het thema ‘Wild’ focuste op de natuur, is het hoofdthema dit jaar ‘Stilte’, een terugkeer naar de rust en kalmte, ofwel de luxe van vandaag. In een maatschappij die door beelden, informatie en nieuwsfeiten overspoeld wordt en die bovendien hypergeconnecteerd is, wordt de noodzaak voor pauzes en sereniteit steeds groter. Dat vertaalt zich onder andere in duurzame meubelen, het gebruik van nobele materialen zoals marmer, metaal en hout en neutrale tonen zoals wit, zwart en allerlei pasteltinten, puurheid, en het vermijden van ‘visuele vervuiling’.

Dankzij de aanwezigheid van de aankopers verleent de beurs toegang tot de wereldwijde exportmarkt, en dan vooral tot Azië. De organisatoren noteerden een stijging van 57% uit Japan, 20% uit Zuid-Korea en 16% uit China. Door de stijging van het aantal Aziatische bezoekers is M&O waarschijnlijk ook een essentiële beurs in wording voor de Aziatische markt (*). De Amerikanen (+27%) en Russen (+58%) waren eveneens erg aanwezig op de januari-editie van M&O. Ook Europese aankopers bleven niet achter: Portugal, Spanje en Italië kenden respectievelijk een stijging van 38%, 29% en 19% in het aantal aankopers dat de beurs bezochten.

(*) Maison&Objet Paris is momenteel de enige actieve editie van het salon, aangezien activiteiten in Azië (Singapore) en Amerika (Miami) voor 2 jaar on hold gezet werden wegens beperkt succes.

Aanbeveling

De Vlaamse deelname is groot in aanbod en kwaliteit. In januari 2017 mocht Maison&Objet 159 Belgische standhouders verwelkomen, waaronder 97 Vlaamse bedrijven. Een tiental Vlaamse bedrijven exposeerde daarbij voor de eerste keer. Voor de Vlaamse deelnemers – ontwerpers/designers en fabrikanten – staat M&O nog steeds gelijk aan de ‘place to be’. Hoewel Frankrijk voor velen onder hen de belangrijkste exportmarkt betekent, wordt M&O eerder beschouwd als een beurs om bestaande internationale contacten te ontmoeten en bestellingen te concretiseren én ook om nieuwe en kwalitatieve contacten te leggen. Op het niveau van de bestellingen bleken exposanten in januari 2017 globaal genomen tevreden te zijn met het salon, vooral voor wat betreft decoratie- en modeartikelen. Bovendien werd het salon erg gewaardeerd voor de aangename sfeer.

Ook als bezoeker loont de beurs de moeite. In vergelijking met de editie van januari 2016, die plaatsvond in een minder gunstig klimaat (angst voor aanslagen en een gespannen economische context) kende de editie van 2017 een stijging van 12,3% in het aantal bezoekers. Die stijging is vooral te danken aan de grote opkomst van internationale bezoekers. Met bijna 86.000 bezoekers (gelijk verdeeld tussen Frankrijk en het buitenland) en 2.871 exposanten (waarvan 60% uit het buitenland) bleek de eerste editie van M&O 2017 een succes te zijn.

Beursorganisatie en deelnemingsvoorwaarden

Contactgegevens beursorganisator:

SAFI, filiale d’Ateliers d’Art de France et de Reed Expositions France
8 rue Chaptal CS 50028
Paris cedex 09
France
T. +33 1 44 29 02 00 | F. +33 1 44 29 01 01
info@safisalons.fr
www.maison-objet.com

Contacten voor internationale exposanten:

  • Pôle 'MAISON': (hall 1) ECLECTIC, (hall 2) COSY, (hall 3) ELEGANT, (hall 4) ELEGANT, (hall 5A) COMPLEMENTS, (hall 5A) FRAGRANCES
    Mevr. Fleur Vanbesien/fleur.vanbesien@safisalons.fr
  • Pôle 'OBJET': (hall 5A) CRAFT METIERS D’ART, (hall 5A) COOK+DESIGN, (hall 6) EASY LIVING, (hall 6) BELOVED, (hall 6) FASHION, (hall 6) KIDS
    Mevr. Frédérique Lalanne/frederique.lalanne@safisalons.fr
  • Pôle 'INFLUENCES': (hall 7) scènes d’intérieur gallery, (hall 7) now! design à vivre, (hall 8 janvier) scènes d’intérieur paris, (hall 8 septembre) MAISON&OBJET (projets)
    Mevr. Sophie Sauvagnac/sophie.sauvagnac@safisalons.fr

Deelnemingsvoorwaarden en inschrijvingsformulieren kunnen gedownload worden via de website van Maison & Objet: http://www.maison-objet.com/fr/paris/devenir-exposant

De prijzen voor een beursstand worden niet op de website aangegeven, maar waren in 2015 minimaal €302 (exl. BTW)/m² voor een naakte oppervlakte (minimum 9m²).

De contactgegevens van de deelnemers kunnen steeds op de website geraadpleegd worden.

Toegangsprijs: 70€ voor de vijf dagen (€50 indien op voorhand online besteld).

Officiële catalogus: €33 tijdens het salon, €50 na het salon

Cahier d’inspirations (Inspiratieboek): €112 tijdens het salon, €130 na het salon.

10 februari 2017