U bent hier

Madrid stimuleert strategische sectoren met de oprichting van vijf bedrijvenclusters

De stad Madrid heeft de oprichting van vijf bedrijvenclusters in strategische sectoren goedgekeurd, welke verband houden met  de nieuwe economie. Madrid is ervan overtuigd dat deze sectoren opportuniteiten bieden om bedrijven, investeringen en talent aan te trekken. De projecten zijn gegroepeerd in de categorieën cybersecurity; fintech en insurtech; big data en artificiële intelligentie; bouw, engineering en infrastructuur en tot slot circulaire economie.

Clusters zijn groepen van bedrijven van verschillende grootte, van universiteiten en andere onderwijs- en onderzoekscentra, en van overheidsdiensten en -instellingen, die tot doel hebben de activiteit van een sector van de economie te helpen bevorderen. Het is een concept dat eind jaren '80 in de Verenigde Staten werd ontwikkeld door de econoom Michael Porter, die de voordelen analyseerde van een kader dat de concurrentie respecteert, in een samenwerking - in een geografisch of sectoraal kader - tussen bedrijven en instellingen.

Met deze clusters probeert de stad talent en investeringen aan te trekken en een omgeving te bieden voor dialoog tussen zijn leden die leidt tot synergieën en samenwerkingen.

Cybersecurity Cluster

Met een groeiend  gebruik van ICT in het industrieel, huishoudelijk en administratief beheer van infrastructuren, met de exponentiële toename van de connectiviteit van mensen en apparaten, en de nieuwe ontwikkelingen (5G, IoT, etc.), is cybersecurity zowel een noodzaak als een kans voor technologische en zakelijke ontwikkeling.

Het Cybersecurity clusterproject is gestart met een extern adviescontract om het potentieel en de interesse van bedrijven in de sector te analyseren. De respons was zeer positief. In 2019 werden aldus de actielijnen vastgelegd en werd het project publiek voorgesteld tijdens een ceremonie in het stadhuis van Madrid op 28 oktober 2019.

In 2020 wordt het officieel  gelanceerd met de oprichting van een vzw. Het zal bestaan uit starters, kmo's en grote ondernemingen, zowel adviesbureaus als bedrijven gespecialiseerd in het aanbieden van diensten, alsook uit verschillende instellingen.

Tot op heden zijn er vier werkgroepen opgericht: voor opleiding, inzetbaarheid en beroepskwalificatie, O&O, bedrijfsontwikkeling en -versterking, en verspreiding en promotie. Alle werkgroepen hebben specifieke actielijnen.

Fintech en Insurtech Cluster

De Fintech en Insurtech cluster werd officieel voorgesteld op een evenement in februari 2020 in aanwezigheid van de vice-burgemeester, Begoña Villacis, en Miguel Ángel Redondo, de schepen voor Economie, Innovatie en Werkgelegenheid, en de deelname van onder andere Carlos Conesa, plaatsvervangend algemeen directeur financiële innovatie en marktinfrastructuren van de Nationale Bank van Spanje.

Onder de leden bevinden zich Spaanse bedrijven en startende ondernemingen, alsmede dochterondernemingen van buitenlandse entiteiten, samen met banken en verzekeraars en vertegenwoordigers van consultancybedrijven. De cluster zal meer dan 100 deelnemende partners hebben.

Haar missie is om Madrid te positioneren als fintech-metropool en daarin een laboratorium voor ideeën te creëren inzake nieuwe diensten op het kruispunt van nieuwe technologieën en financiële en verzekeringsproducten en -diensten, evenals andere geassocieerde sectoren (tax en legaltech, enz.).

Andere lopende projecten zijn het opstellen en verspreiden van rapporten om bekendheid te geven aan kwesties die verband houden met de sector, een producthomologatiesysteem, en het opstellen van een ethische code , een instrument dat zal dienen om strikte gedragslijnen van het bedrijfsleven te markeren. 

Big Data en Artificial Intelligence Cluster

De cluster Big Data en Artificiële Intelligentie, waarvan de verkennende werkzaamheden al in 2018 werden uitgevoerd, heeft in 2019 een eerste strategisch actieplan opgesteld. De zes werkgroepen zijn inmiddels samengesteld: interoperabele projecten, data, talent, communicatie en verspreiding, financiering en juridische kwesties. 27 organisaties, waaronder grote bedrijven als Orange, Vodafone, Telefónica, Siemens, IBM en Sacyr, en verschillende Madrileense universiteiten (Carlos III Universiteit, Complutense Universiteit en Comillas Pontifical University) werken samen.

Een van de activiteiten die binnen deze cluster zullen worden uitgevoerd, is het opstellen van een witboek over de vaardigheden die bedrijven nodig hebben. Het is geen geheim dat de technologiesector zeer veeleisend is voor de zoektocht naar geschikt personeel. Universiteiten leiden ingenieurs op, maar bedrijven begrijpen dat er meer praktijkervaring nodig is om de theorie aan te vullen. Dit project zal proberen de academische wereld dichter bij het bedrijfsleven te brengen.

Bouw, techniek en infrastructuur Cluster

De cluster Bouw, Techniek en Infrastructuur, die eveneens in 2018 van start is gegaan, wil het bestaande ecosysteem in Madrid benutten om het potentieel van deze sectoren te bevorderen en hun leiderschap in het buitenland te versterken. Gezien de grote daling van de lokale openbare aanbestedingen tussen 2006 en 2018 lijkt de internationale promotie van de activiteit grote kansen te bieden.

De Cluster benadrukt  dat er in de bouw en engineering Spaanse multinationals zijn die wereldwijd grote contracten uitvoeren en die kunnen fungeren als aanjagers van innovatie. Bijvoorbeeld in 'smart cities'-projecten en in duurzame infrastructuur en rehabilitatie, gekenmerkt door de agenda van de Verenigde Naties voor 2030 en de agenda van Parijs voor de bestrijding van de klimaatverandering.

Circulaire Economie Cluster

De oprichting van de Circulaire Economie cluster is aan de gang. Het zal naar verwachting tegen het einde van het jaar in werking treden in een specifiek innovatiecentrum van de gemeenteraad in Vicálvaro.

Deze cluster groepeert verschillende sectoren: productie en ontwerp, afvalbeheer en markten voor secundaire grondstoffen, hergebruik van middelen, onderzoek naar concurrentievermogen, opleiding en werkgelegenheid. Het idee is om bedrijven - waarvan ten minste 25% uit de sociale economie - te laten incuberen en versnellen en opleidingen aan anderen aan te bieden. In het laboratorium (FAB / LAB) zullen processen en producten worden getest en geprototypeerd. In tegenstelling tot andere clusters zal het management worden uitbesteed via een overheidsopdracht. 

Contacten:

Daniel Vinuesa Zamorano
Vice-General Director of Investment Attraction and Internationalization
vinuesazd@madrid.es

Enrique López Galán
Service Head for Foreign Direct Investment and Internationalization
lopezgme@madrid.es

Jesús Orejas Valdés
Deputy Department Head for Foreing Direct Investment
orejasvjmf@madrid.es

Carlos Pérez Núñez
Department Head for Foreign Direct Investment
pereznc@madrid.es

Carlos Bernaldo de Quirós
Advisor Funding lines, Innovation and Economic Analysis
carlos.bdequiros@madridinvestmentattraction.com

29 september 2020