U bent hier

Madagscar - economische vooruitzichten (2015/16)

De socio-politieke vooruitgang die Madagascar heeft geboekt, betekent jammergenoeg nog niet dat er evenveel vooruitgang is op het vlak van bv. economische ontwikkeling. De economische groei bleef steken op zo'n 3%.

De belangrijkste oorzaken hiervoor zijn:

  • een weinig directief beleid van overheidswege
  • energietekorten
  • uitgestelde buitenlandse (donor)betalingen
  • weinig private investeringen
  • een verslechterend (algemeen) zakenklimaat

De povere groei werd voornamelijk teweeggebracht door de extractieve en agro-industrie, de financiële sector, transport en visvangst. De inflatie bedroeg 6%, voornamelijk door een stijging in energieprijzen en diverse goedereninvoer.

De Afrikaanse Ontwikkelingsbank (AfDB) brengt regelmatig een overzicht van de Malagassische economie. Het jongste verslag dateert van 2015.

De EIU (Economic Intelligence Unit) voorspelt dat essentiële hervormingen van overheidswege in de loop van 2016/17 maar traag zullen worden uitgevoerd door een interne strijd voor parlemenaire dominantie, en de weerstand ertegen van "gevestigde waarden". Zij verwachten een economische groei van ongeveer 3% voor 2016/17.

Hoewel algemeen wordt aangenomen dat de mijnbouw zich verder gunstig zal ontwikkelen en nieuwe donorprojecten van start zullen gaan, wordt toch een inkrimping van de landbouwproductie verwacht, wat een ernstige impact zal hebben op groei.

8 februari 2016