U bent hier

Macro-economische prognose Hongarije 2018

Om de langetermijn- en de mondiale economische ontwikkeling van Hongarije te behouden, zijn echter hervormingen nodig.

Het land ligt op de transitroute tussen de ontwikkelde westerse en de zich snel ontwikkelende oosterse markt, die uitgebuit kan worden door de traditionele en moderne dienstverlenende industrieën. Voor productie en dienstverlening met een hogere waarde zijn innovatie, nieuwe technologische ontwikkelingen, oplossingen, ontwikkeling van fysieke en digitale infrastructuur en duurzaamheid en energie-efficiëntie essentieel. De mogelijkheden van een veranderende mondiale energiemix en het identificeren van trends zijn van cruciaal belang.

Zonder verdere maatregelen na 2020 zal de toenemende impact van demografische beperkingen de grootste belemmering zijn voor de economische groei van Hongarije. Daarom moet dus nadruk worden gelegd op ondersteuning van demografische groei, die zorgt voor een voldoende aanbod aan personeel en de waardecreëringscapaciteit van de economie. Daarnaast dragen de terugkeer van in het buitenland werkende Hongaren, de werkgelegenheid van niet-actieven alsook de overgang van de openbare sector naar de particuliere sector hiertoe bij. Gezondheidshervormingen kunnen bijdragen aan het vergroten van de kwantiteit en kwaliteit van arbeidskrachten.

Versterking is nodig in het aandeel van mensen met een hoger onderwijs opleiding (voornamelijk de afgestudeerden in natuurwetenschappen), in het volwassenenonderwijs en in het systeem van voortgezet onderwijs. Een sleutelelement daarbij is de groei van de productiviteit van het bedrijfsleven, waarbij de kmo's de belangrijkste doelgroep zijn. Een meer gerichte kmo-structuur kan de productiviteit van de kmo-sector met maximaal 20 procent verhogen. Toegenomen gebruik van beschikbare technologieën zou ook de prestatie van nationale kmo's kunnen bevorderen. In het geval van grote bedrijven wordt er een jaarlijkse groei van 3 procent tegen 2030 verwacht.

Een van de langetermijndoelstellingen van Hongarije is het vormen van een ondernemend ecosysteem die economische vernieuwing en flexibiliteit aanmoedigt. De kmo's van het land worden als laag ontwikkeld beschouwd. Toetreden tot buitenlandse markten en tot internationale productieketens hebben een stimulerend effect op hen.

Gebaseerd op de schatting van de Nationale Bank Hongarije zijn ongeveer 10.000 nieuwe exporterende bedrijven nodig om de wezenlijke productiviteit te verhogen.

De integratie in mondiale waardeketens en de economische openheid van het land is uitstekend op Europees niveau. Het macro-economische dividend en effecten van buitenlandse bedrijven die al actief zijn in het land of die in de toekomst hier zullen komen, moeten worden verhoogd, waaraan de bovenbedoelde opbouw van het bedrijfsecosysteem kan bijdragen. Er is een financieel systeem nodig dat een duurzame financiering van een economie gebaseerd op innovatie, kennis en productiviteitsgroei mogelijk maakt.

Toegang tot hulpbronnen is nog steeds een probleem in de twee fasen van de bedrijfslevenscyclus: de eerste is de startup fase en de tweede is de toetreding tot de open kapitaalmarkt tijdens de piek van de levenscyclus.

De financiering van het bankwezen is typisch gekenmerkt door de bijdrage uit het fonds van het banksysteem. Daarom is de verdieping van de kredietpenetratie een voorwaarde voor de macro-economische inhaalslag. Het garantiestelsel zou een grotere rol kunnen spelen bij de ruimere kredietverlening aan kmo's. Zonder een concurrerend banksysteem, zoals de verkoop van bankproducten via digitale kanalen, is het echter onmogelijk om een dergelijk kredietveld te realiseren. De Bankcompetitiviteitsindex (2017) wees erop dat er in internationale vergelijking tekortkomingen zijn in de ontwikkeling van digitale en financiële kanalen. Er is echter behoefte aan een ondersteunende niettemin rationele regelgevingsomgeving voor de technologische ontwikkeling.

E-governance kan in belangrijke mate bijdragen aan de kostenefficiëntie van functionering van de staat en aan het inkrimpen van het personeelsbestand van de overheidssector waardoor meer arbeidskracht beschikbaar wordt gesteld voor de particuliere sector. De herschikking van de werkgelegenheid ondersteunt de toename van de macro-economische productiviteit. De staat kan helpen de grijze economie in toom te houden, wat een negatief effect heeft op legaal opererende bedrijven en op budgetinkomsten. Een andere prioriteit voor de staat is het verschaffen van kritieke infrastructuur aan de particuliere sector.

21 maart 2019