U bent hier

Macfrut 2019 - Rimini

Deze beurs is een van de leidende beurzen voor de fruit- en groentesector in Europa. Ze vond plaats van 8 tot 10 mei 2019 in Rimini. Bij deze editie was er veel aandacht voor Afrika.

De beurs trok 1100 exposanten van 50 verschillende landen, verdeeld over 8 paviljoen. De hele supply chain van de sector was er vertegenwoordigd (van zaadje tot verpakt product). Er namen zo’n 1500 gespecialiseerde aankopers, voornamelijk uit de grootdistributiesector deel. In de marge van de beurs vond ook het ‘Internationaal Tropical Fruit Congress’ plaats. Tropisch fruit is een uitstekende opportuniteit voor de conversie van landbouwgrond in Italië. Omwille van de klimaatwijzigingen worden, vooral in het zuiden, tropische soorten zoals mango's, avocado's, passievrucht en andere gewassen verbouwd.

De traditionele fruitsoorten kennen in Italië geen gemakkelijke tijden. Zo is de productie van peren gedaald van 900.000 ton naar 700.000 ton. Italië vermeldt dat dit te wijten is aan de productiestijging in België en Nederland. Daar komt nog de geopolitieke problematiek bij van het Russische embargo en de instabiliteit in Libië - tussen 2011 en 2015 voerde Italië meer dan 11.000 ton peren naar Noord-Afrika. Ook de uitvoer naar China is weggevallen door het uitvoerverbod voor Italiaanse peren. De productie van sinaasappels kent slechte tijden, evenals de productie van tafeldruiven. Echter voor de productie van kiwi’s is Italië nog steeds marktleider en ook de appelproductie blijft stabiel.

Macfrut wordt georganiseerd door Cesena Fiera en is een jaarlijks salon.

15 mei 2019