U bent hier

Logistiek knooppunt tussen oost en west: De Ryazan 'Oblast'

De Ryazan Oblast bevindt zich op 180 kilometer van Moskou en bestrijkt een gebied van 39.600 vierkante kilometer (ter vergelijking: België 30.698 vierkante kilometer) en heeft een bevolking van 1,1 miljoen mensen.

Het gemiddelde maandsalaris bedraagt 34.500 Roebel (ongeveer 390 euro). De regio is gelegen op een drukke noord-zuid en west-oost-verbinding en is daardoor een belangrijk logistiek knooppunt. De stad Ryazan beschikt over een groot goederenstation en er wordt een multimodale logistieke zone gepland ten noorden van de stad waarbij ook een Vlaamse partner is betrokken.

De industrie is goed voor 33,9% procent van het regionale BNP. Binnen dit luik zijn vooral volgende sectoren belangrijk: de productie van petroleumproducten (14,6%), voedselverwerkende industrie (14,1%) alsook de vervaardiging van elektronische en optische producten (13,1%). De handel neemt 16,4% van het regionale BNP voor zich. De landbouw is goed voor 7,8%.

De Oblast voert voor 1 miljard 311 miljoen USD goederen uit. Het importvolume bedraagt 672,4 miljoen USD. De belangrijkste exportpartners zijn China (43,35%), Algerije (19,30%), Wit-Rusland (6,31%), Kazachstan (3,12%) en Polen (3,03%). Er wordt ook uitgevoerd naar Roemenië en Tsjechië. De producten die uitgevoerd worden zijn elektrische uitrusting (39.66%), dakbedekking (12,69%), uitrusting voor de automobielsector (9,69%), producten uit plastic (3,46%) en medische- en optische apparatuur (3,13%).

Voor wat betreft de export van dakbedekkingsmaterialen neemt de Ryazan Oblast’ de eerste plaats in in Rusland. Dit komt vooral door de firma Technonicol (https://technonicol.com) die een grote productie-eenheid heeft in de buurt van Ryazan en ook magazijnen in onder andere Vlaanderen. De regio staat op de tweede plaats in Rusland wat betreft de export van lederproducten. Ook hier staat 1 bedrijf centraal: Russkaya Kozha (Russisch leder: https://en.leather.ru/ ). Deze firma heeft ondertussen ook al een productie-eenheid in Spanje.

Er zijn 4 staatsuniversiteiten in Ryazan waarvan 1 medische en 1 agrotechnologische universiteit. Deze moeten de regio voorzien van gespecialiseerde werkkrachten.

Op dit moment zijn er (nog) geen grote Belgische investeringen hoewel die er wel zijn in de naburige regio’s. Bekende bestaande buitenlandse investeerders zijn Guardian, Air Liquide en Automotive Lighting.

Het feit dat er twee transportcorridors door de regio lopen die aan belang winnen nu de nieuwe zijderoute van en naar China een meer concrete vorm begint aan te nemen, maakt dat Ryazan meer en meer logistieke bedrijven zal aantrekken. 

Hoewel de rol van Moskou in de economie van Rusland dominerend blijft, is het duidelijk dat ook de regio's (zeker die in de buurt van de hoofdstad) een groter deel van de koek naar zich toe willen trekken.

Het is dus belangrijk om ook de regio's niet uit het oog te verliezen aangezien de toegangsdrempel er vaak lager ligt en de contacten met de administratie er gemakkelijker zijn.

8 december 2020