U bent hier

Lichte dooi in handelsrelaties tussen EU en VS

De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben op 21 augustus jongstleden een kleine maar belangrijke doorbraak in hun handelsbesprekingen aangekondigd, die zal leiden tot de afschaffing van de Europese invoerheffingen op Amerikaanse kreeft, en die ook de Amerikaanse heffingen op een aantal Europese producten zoals glaskristal en sigarettenaanstekers zal verlagen.

De economische impact van de overeenkomst is klein, maar deze eerste tariefverlaging in meer dan twintig jaar is toch niet onbelangrijk, omdat ze wijst op een lichte verbetering in de handelsrelaties tussen de Verenigde Staten en Europa. Die zijn gespannen sinds de regering Trump in 2018 tarieven voor Europees staal en aluminium oplegde – die overigens nog altijd van kracht blijven.

"In het kader van de verbetering van de betrekkingen tussen de EU en de VS zal deze overeenkomst, die voor beide partijen voordelig is, positieve resultaten opleveren voor de economieën van zowel de Verenigde Staten als de Europese Unie. Wij beogen met dit pakket van tariefverlagingen het begin te markeren van een proces dat zal leiden tot aanvullende overeenkomsten die leiden tot meer vrije, eerlijke en wederkerige trans-Atlantische handel", zeiden Phil Hogan, de Commissaris voor Handel van de Europese Unie, en Robert Lighthizer, de Trade Representative van de VS, in een gezamenlijke verklaring.

24 augustus 2020