U bent hier

Laatste ontwikkelingen in de Zuid Koreaanse offshore wind markt

In het kader van de Korea New Deal, die in juli 2020 werd aangekondigd, zal de Overheid dit decennium meer dan USD135mld investeren in duurzame en technologie gedreven sectoren. Meer info over de New Deal.

Sindsdien heeft de overheid aangekondigd om tegen 2030 minstens 20% van zijn energie uit hernieuwbare energiebronnen te halen. Onderdeel van deze plannen is de installatie van 12GW aan offshore wind capaciteit, in een combinatie van fixed bottom en floating, wat het 10-voud is van de huidige geïnstalleerde capaciteit van 125MW. Tegen 2034 wenst men nog eens 8GW aan bijkomende offshore wind te installeren.

Op dit ogenblik zijn er 22 offshore wind projecten in vergunningsfase. De belangrijkste 2 zijn het 8.2GW Sinan Offshore Wind Park en het 6GW Ulsan Floating Wind Park (5 concessies waarin ook Westerse bedrijven zoals Shell, Total en Equinor deelnemen).

Maar de vooruitgang is zeer traag en er zijn weinig ‘Requests For Proposals (RFP’s)’. Van de buitenlandse concessiehouders in Korea heeft enkel Shell, in maart 2021, zijn RFP gehouden. Het complexe en versnipperde vergunningsproces speelt daar zeker een grote rol. Daarnaast zijn er bottlenecks in de supply chain omdat Korea eist dat er voor bepaalde onderdelen met lokale technologie of toeleveranciers gewerkt wordt.

Laatste ontwikkelingen:

1. Aankondiging van het ‘Offshore Wind (OSW)’ Collaboration Plan: single point of contact

Op 17 juli 2020 kondigden 3 ministeries een gezamelijk plan af: the ‘Ministry of Trade, Industry and Energy (MOTIE)’, ‘the Ministry of Oceans and Fisheries (MOF)’ and the ‘Ministry of Environment (MOE)’.

Dit plan ‘(Plan for Offshore Wind Power Generation in Collaboration with Local Residents and the Fishing Industry)’ heeft een stroomlijning van het vergunningsproces als doel. Dus een one-stop-shop voor alle ‘Offshore Wind’ toelatingen en vergunningen.

Op 18 mei werd een wetsvoorstel ingediend voor de oprichting van een ‘Wind Power Development Committee’. Dit ‘committee’ bevat leden van verschillende ministeries en zal als one-stop-shop dienen voor alle offshore wind vergungingsaanvragen .

Vermoedelijk zal dit tot een stroomlijning van het vergunningsproces leiden, meer rechtszekerheid bieden en betere voorspelbaarheid. Meer info volgt later.

2. Rapport: Accelerating South Korean Offshore Wind Through Partnerships

Dit rapport opgesteld in opdracht van de Nederlandse en Deense Ambassade, werd voorgesteld aan het hoogste overheidsniveau in Koreaanse. Echter, op korte termijn verwachten we geen grote vooruitgang. We zijn hoopvol dat dit rapport en andere initiatieven zullen leiden tot een meer open discussie over partnerschappen en internationale samenwerking in de Koreaanse offshore sector.

Vragen?

Lionel Orens: Seoul@Fitagency.com
Kim Demeyer: Kim.Demeyer@Fitagency.com

1 juni 2021