U bent hier

Krasnodarskij Kraj: veel meer dan de graanschuur van Rusland

De Krasnodarskij Kraj is de populairste toeristische bestemming in Rusland met de bekende badplaats Sochi als parel. De regio herbergt echter ook de grootste havenagglomeratie van Rusland (9 havens) en is een belangrijk transitpunt met een uitgebouwd spoor- en wegennet. In de regio wonen 5,6 miljoen mensen waarvan een niet onbelangrijk deel in de stad Krasnodar. Deze stad kende de laatste 10 jaar een exponentiële groei waarbij een groot deel van de inwijkelingen uit andere Russische regio’s komen (waaronder Noord-Rusland en Siberië). Dit maakt dat er geen gebrek is aan arbeidskrachten en dat er zelfs een overschot is aan gekwalificeerde werknemers. Het gemiddelde loon ligt er met 34.000 roebel (€392) per maand een stuk lager dan in Moskou en de Moskou regio.

De belangrijkste economische sectoren van de regio zijn de landbouw (10,5% van het bruto regionaal product), de voedselverwerkende nijverheid, wijnbouw, IT en de verwerkende industrie waaronder machinebouw, metaalverwerking en de productie van bouwmaterialen.

Door de zuidelijke ligging is de regio vooral sterk in de productie- en verwerking van voeding. De fabrieken die onder andere kaas-, brood en vleesproducten produceren zijn vaak uitgerust met de modernste machines en bieden een kwaliteit die de vergelijking met de internationale concurrentie kan doorstaan. De mogelijkheden voor onze Vlaamse bedrijven liggen hier in de levering van knowhow, machines en grondstoffen die meestal nog ingevoerd worden.

De Krasnodarskij Kraj is goed voor 18,3% van de Russische productie van suikerbieten, 11,2% van de Russische graanproductie, 28,7% van de nationale maisproductie en 100% van de productie van theeblaadjes. Landbouw en voeding zijn dus de basis van een groot deel van de lokale economie.

De regio neemt in Rusland de zesde plaats in voor wat betreft het aantrekken van investeringen waarbij het volume nog elk jaar toeneemt. De grootste bedrijven in de regio zijn de supermarktketen Magnit (tevens 1 van de grootste in Rusland), Agrokompleks, Nestlé Kuban, Philip Morris Kuban en Novoroscement. Andere bekende (buitenlandse) investeerders in de Krasnodarskij Kraj zijn Claas en Knauf.

Deze bedrijven bevinden zich voor het grootste deel in de verschillende industriële parken die de regio rijk is. Eén van deze parken wordt uitgebaat door de supermarktketen Magnit die er een productie van paddenstoelen en deegwaren heeft opgestart en geïnteresseerd is in samenwerking met buitenlandse bedrijven uit de voedingssector. De productie van de twee fabrieken in deze industriële zone wordt integraal gebruikt om te voorzien in de eigen behoeften van de supermarktketen.

Kortom: de Krasnodarskij Kraj is 1 van de economisch sterkere regio’s in Rusland met een groot potentieel voor wat betreft landbouw- en voeding. Vlaamse bedrijven die zich specialiseren in knowhow, machines en grondstoffen voor deze sectoren zullen in deze regio een hele reeks middelgrote en grote bedrijven aantreffen die zich dynamisch ontwikkelen en geïnteresseerd zijn in samenwerking.

Meer informatie over deze regio kan u verkrijgen bij het FIT kantoor in Moskou.

16 maart 2021