U bent hier

Klingele Chocolade en Skyline Communications winnen Leeuw van de Export 2017

Brugge, 20 september 2017 – Op de 16e editie van de Leeuw van de Export ontvingen Klingele Chocolade en Skyline Communications de prestigieuze exportprijs van Vlaams minister-president Geert Bourgeois. Met de Leeuw van de Export plaatst Flanders Investment & Trade (FIT) jaarlijks 2 Vlaamse bedrijven voor het voetlicht met uitzonderlijke exportresultaten – en visie. 

Brugge, 20 september 2017 – Op de 16e editie van de Leeuw van de Export ontvingen Klingele Chocolade en Skyline Communications de prestigieuze exportprijs van Vlaams minister-president Geert Bourgeois. Met de Leeuw van de Export plaatst Flanders Investment & Trade (FIT) jaarlijks 2 Vlaamse bedrijven voor het voetlicht met uitzonderlijke exportresultaten – en visie.

In de categorie ‘Bedrijven met maximaal 49 medewerkers’ haalde Klingele Chocolade het van Lansweeper en Comsof. Skyline Communications won voor  Bekina® Boots en Soudal in de categorie ‘Bedrijven met 50 of meer medewerkers’.

Klingele Chocolade – Leeuw van de Export 2017 ‘Bedrijven met maximaal 49 medewerkers’

In 1995 investeerde Koen Klingele in een eerste chocolademachine en werd Klingele Chocolade een feit. Vanaf dag één specialiseerde deze Evergemse producent zich in eerlijk geproduceerde chocolade binnen heel specifieke niches: zonder toegevoegde suiker of gezoet met stevia, lactosevrij, met extra vitamines ...

Klingele Chocolade speelt hiermee in op een wereldwijde trend naar een gezondere levensstijl.

Door de focus op specifieke niches was de thuismarkt al snel te klein en volgde op korte tijd de stap naar export. Met succes, want vandaag worden de chocoladerepen en -tabletten verkocht in 44 landen over alle continenten heen.

Het bedrijf commercialiseert enkele eigen merken, maar ruim de helft van de productie is bestemd voor de private labelmarkt.

Klingele Chocolade draagt innovatie en R&D hoog in het vaandel: naast onderzoek naar onder meer suikervervangers werkt het bedrijf samen met zijn klanten aan speciale chocoladerecepten.

De 27 medewerkers realiseerden in 2016 een omzet van 5 miljoen euro, waarvan 69% uit export kwam. Meer info over het bedrijf en zijn activiteiten: www.klingelechocolade.be.

Innovatief vakmanschap  

De slimme combinatie van ambachtelijk ondernemerschap en productinnovatie binnen heel specifieke niches overtuigde de jury om Klingele Chocolade tot Leeuw van de Export te bekronen in de categorie ‘Bedrijven met maximaal 49 medewerkers’.

Bovendien blinkt het Oost-Vlaamse bedrijf uit in duurzaam ondernemen op alle niveaus van de bedrijfsvoering. Naast een van de pioniers in eerlijke en gezonde chocolade in ons land, zet het bedrijf ook sterk in op welzijn op de werkvloer en levert het een waardevolle bijdrage aan het lokale economische weefsel. 

Skyline Communications – Leeuw van de Export 2017 ‘Bedrijven met 50 of meer medewerkers’

Skyline Communications is de afgetekende wereldmarktleider in end-to-end multi-vendor networkmanagementsoftware voor de media-industrie.

Met het softwareplatform DataMiner van het Izegemse familiebedrijf gebruiken, controleren en beheren telecom-, broadcast- en satellietoperatoren optimaal hun netwerk, bijbehorende infrastructuur en communicatiestromen.

In de tussentijd staat de verdere ontwikkeling van Dataminer niet stil: jaarlijks worden er nieuwe applicaties en intelligente functionaliteiten aan toegevoegd.

In 2012 leverde het indrukwekkende exportverhaal van het technologiebedrijf al een Exportleeuw op in de categorie van de kleine bedrijven.

Na de verplichte 5 jaar waarin een winnaar niet mag deelnemen, nemen de Izegemnaren opnieuw de award mee naar huis, deze keer in de categorie van de (middel)grote bedrijven.

Sinds de eerste trofee zijn de cijfers – omzet, export, medewerkers, buitenlandse vestigingen, etc… – van Skyline Communications dan ook explosief gestegen.

In 2016 telde het bedrijf wereldwijd 146 werknemers die samen ongeveer 29,2 miljoen euro omzet draaiden. 92% daarvan kwam uit export. Meer info over dit bedrijf en zijn activiteiten: www.skyline.be.

Indrukwekkend parcours     

Skyline Communications overtuigde de jury met zijn indrukwekkende exportgroei: het is afgetekend wereldmarktleider met een klantenportefeuille om u tegen te zeggen.

Verder wisten ook de sterke visie van de oprichters en hun bewuste keuze voor lokale Vlaamse verankering de jury te bekoren. 
 

De Leeuw van de Export is ambassadeur voor Vlaanderen

Vlaams minister-president Geert Bourgeois: “Met de Leeuw van de Export zet Flanders Investment & Trade jaar na jaar de meest markante exportprestaties in de schijnwerpers. Ook in deze zestiende editie gaan twee prachtige bedrijven met de trofeeën naar huis. Zowel Klingele Chocolade als Skyline Communications kunnen indrukwekkende exportprestaties voorleggen die getuigen van een sterke strategische visie en vastberadenheid om het te maken in de internationale arena. Maar bovenal zijn het twee perfecte ambassadeurs om ondernemerschap in en vanuit Vlaanderen te promoten. Een jaar lang zullen de Leeuwen immers onze technologische knowhow én ons ambachtelijke vakmanschap mee op de wereldkaart zetten. Een absolute must, want export is dé motor van onze open, geglobaliseerde economie.”

Claire Tillekaerts, CEO van FIT: “Naast een indrukwekkend internationaal parcours kiezen beide winnaars bewust voor lokale Vlaamse verankering en getuigen ze van een groot engagement voor het lokale economische weefsel waarin ze opereren. Vlaanderen telt zoveel spelers van wereldformaat die elke dag opnieuw timmeren aan hun internationale verhaal, daar mogen we terecht fier op zijn. Klingele Chocolade en Skyline Communications reven vandaag de trofeeën binnen, maar uiteraard verdienen ook de exportprestaties van de andere genomineerden Comsof, Lansweeper, Bekina® Boots en Soudal een pluim.”

Over de Leeuw van de Export   

Met de Leeuw van de Export zet Flanders Investment & Trade jaarlijks enkele sprekende exportsuccessen van Vlaamse bedrijven in de spotlights. Zo beklemtoont het Vlaams Agentschap voor internationaal ondernemen het enorme belang van export voor de Vlaamse economie. Dit jaar sponsorden Brussels Airlines, Credendo, ING, Port of Zeebrugge, DHL Express, Trends Business Information, Stad Brugge en Provincie West-Vlaanderen.

www.leeuwvandeexport.be

Over FIT          

Flanders Investment & Trade (FIT) is een Vlaams overheidsagentschap dat Vlaanderen promoot als vestigingsplaats voor buitenlandse bedrijven en Vlaamse bedrijven ondersteunt bij internationaal ondernemen. Zij kunnen volop gebruikmaken van de expertise en het nationale en internationale netwerk van FIT.

www.flanderstrade.be

Perscontact

Tine Van Valckenborgh, woordvoerder
tine.vanvalckenborgh@fitagency.be
+32 (0)499 246 093                                                      

Bart Matheï
bart.mathei@fitagency.be
+32 (0)473 366 975

Lisa Lust, woordvoerder van minister-president Geert Bourgeois
lisa.lust@vlaanderen.be
+32 (0)476 49 34 26

20 september 2017