U bent hier

JAPAN – MEGA-INVESTERINGEN IN WINDMOLENPARKEN OP ZEE

Japan en windenergie

In 2021 was de totale capaciteit aan windenergie in Japan 4581 MW, gevormd door 2574 turbines. Daarvan wordt slechts 51,6 MW of 1,13% geleverd door windmolens op zee. De Japanse regering heeft echter de ambitie om tegen 2030 de totale capaciteit aan windenergie op zee op te trekken tot 10 GW en tegen 2040 tot 30 à 45 GW. Daartoe zullen er in de komende jaren overheidstenders gelanceerd worden door het Japanse Ministerie van Economie (METI) dat verantwoordelijk is voor de energiepolitiek van de Japanse regering.

Eerste concessies

Op 24 december 2021 werden drie belangrijke tenders toegewezen aan een consortium rond de Japanse handelsfirma Mitsubishi Corporation. De tenders omvatten 3 concessies in Akita en Chiba, goed voor 134 turbines met een totale capaciteit van 1688 MW. Tot 10 juni 2022 loopt nog een nieuwe tender voor een bijkomend windmolenpark in Akita met een capaciteit van 356 MW.

Mitsubishi Corporation haalde de drie concessies binnen dankzij een voorstel met een bijzonder lage Feed-in Tariff (FIT). In 2020 verwierf Mitsubishi in Europa de energietoeleverancier Eneco, die actief is in windmolenparken in Nederland en vooral in België. In een persbericht verklaart Mitsubishi dat het actief gebruik zal maken van de technologische kennis van Eneco om de Japanse windmolenparken op zee uit te bouwen. Daarnaast heeft Mitsubishi in zijn voorstel een aantal belangrijke afnemers opgenomen, waardoor het zijn commercieel risico beperkt. Op die manier was Mitsubishi in staat om een lagere FIT voor te stellen dan de concurrenten.

Opportuniteiten voor Vlaamse bedrijven

Het resultaat van de tender zet in elk geval druk op de andere kandidaten om beter te doen voor de volgende windmolenconcessies. Dit opent mogelijkheden voor Vlaamse bedrijven met technologieën die de uitvoeringkosten kunnen drukken. Voor buitenlandse bedrijven is het echter belangrijk om een zeker inzicht te verwerven in de aanbesteding van Japanse overheidstenders. Die aanbesteding vormt immers het kader waar binnen het project -inclusief toelevering- wordt uitgewerkt door het winnende consortium.

Om de Vlaamse bedrijven een beter inzicht te geven in het systeem van de Japanse overheidsaanbestedingen, co-organiseert Flanders Investment & Trade op 31 mei 2022 een webinar over dit thema. Inschrijvingen zijn gratis en kunnen via deze link gebeuren.

Voor meer informatie over windenergie in Japan, kan je contact opnemen met FIT Tokyo via tokyo@fitagency.com.   

10 mei 2022