U bent hier

Jaarrapport Bogota 2017

Colombia heeft de afgelopen vier jaar een vertraging doorgemaakt en 2017 was voor hen een van de moeilijkere jaren. Het kan worden omschreven als een jaar van hoge economische en politieke onzekerheid. Toch blijven de uitdagingen voor de Colombiaanse markt in 2018 groot. De verwachte groei, dicht bij 2,5% (tegen 1,8% dit jaar) zou het breekpunt kunnen zijn om het noodzakelijke groeipad te vinden en terug te keren naar cijfers dicht bij 3,5% van het BBP. Daarnaast schat de OESO dat de historische vredesovereenkomst die in november 2016 met de FARC werd ondertekend, investeringen zal stimuleren en zal leiden tot betere financieringsvoorwaarden en nieuwe infrastructuurprojecten, terwijl de particuliere consumptie zal toenemen.

Volgens Corficolombiana - een Colombiaans bedrijf dat zich bezighoudt met financiële oplossingen - zal de groei worden gestimuleerd door een langzaam herstel van de investeringen, de consumptie van huishoudens en de uitvoer, terwijl de overheidsuitgaven zullen vertragen om te voldoen aan de budgettaire aanpassing die is vereist op grond van de Fiscal Affairs Act. Er zal een bijzondere verwachting zijn in sectoren die een belangrijke bijdrage aan de economie kunnen leveren. De locomotief zal de infrastructuur zijn, niet alleen vanwege de vooruitgang die is geboekt in de concessies van de vierde generatie (4G) en particuliere initiatieven, maar ook in de ontwikkeling van grote werken gepland in steden als Bogotá en Medellin.

Het klimaat van onzekerheid heeft ertoe geleid dat veel ondernemers hun investeringen hebben uitgesteld en wachten op het verkiezingsresultaat en zelfs de uitvoering van de overeenkomsten. De uitdaging van de Colombiaanse regering zal dus zijn om van 2018 een succesverhaal te maken. Het jaar 2017 wordt niet herhaald, het land herwint vertrouwen en veegt de wind van scepticisme weg.

1 februari 2018

Bijkomende informatie

Bogota Jaarrapport 2017 (PDF – 149 kB)