U bent hier

Jaarlijkse enquête toont optimisme bij Vlaamse exporteurs

In juni 2015 hield Flanders Investment & Trade een grootschalige enquête bij Vlaamse exporterende bedrijven, waarvan er 506 de volledige vragenlijst hebben ingevuld. We polsten naar het huidige exportklimaat, het vertrouwen in het wereldwijde economische klimaat en de toekomstverwachtingen. Dankzij de EXPORTbarometer weten we onder meer welke markten Vlaamse exporteurs interessant en veelbelovend vinden. Alle details vindt u in onze exportbarometer.

Opvallende trends 

  • Het gemiddelde vertrouwen van de bedrijven in het economische klimaat staat dit jaar op 6,3. Verleden jaar (2014) gaf de EXPORTbarometer 5,9 aan. Dit jaar merken we de sterkste stijging sinds de start van de EXPORTbarometer.
  • 51,6% van de respondenten noteert in 2014 een stijging van het exportcijfer ten opzichte van het jaar voordien. Ter vergelijking: in 2013 was dat 48,5%, in 2012 slechts 43,4%. Bijna 13% van de bedrijven noteert een opmerkelijke groei met meer dan 50% tegenover 2013.
  • De overgrote meerderheid exporteert zijn goederen of diensten naar de buurlanden. Nederland wordt – als belangrijkste exportbestemming – bijgehaald door Duitsland en Frankrijk. Buiten de EU dalen Rusland en Noorwegen in belang en bevestigt de VS als belangrijkste exportbestemming.
  • De meeste firma’s geven aan dat ze hun goederen of diensten rechtstreeks aan de klant verkopen. Daarnaast werkt 44% in een aantal landen met een distributeur, 32% met een agent en 14% via retail.
  • Iets meer dan de helft van de bedrijven ervaart het vinden van een geschikte lokale partner als belangrijkste knelpunt bij het genereren van meer omzet in het buitenland.
  • Net als vorig jaar verwachten de Vlaamse exporteurs eerder een omzetstijging te realiseren door het vinden van nieuwe klanten in bestaande markten. 
  • De bedrijven blijven vooral aanwezig binnen Europa. Meer dan de helft van de respondenten verwacht een omzetstijging in de buurlanden in de nabije toekomst, slechts 7% ziet er zijn export dalen.
  • Die trend zet zich ook door binnen Europa. In heel Europa, zowel inclusief als exclusief de EU-28, verwachten opmerkelijk minder exporteurs dan vorig jaar een exportdaling. Maar in vergelijking met vorig jaar denken minder bedrijven dat hun export zal stijgen in de verre exportgebieden. Behalve in Afrika en Oceanië, waar zowat evenveel bedrijven als vorig jaar een omzetstijging zien.
  • Binnen de goederensector stijgt de belangstelling voor het Nabije- en Midden-Oosten als toekomstige exportregio. Opvallend is dat deze belangstelling zich nu ook binnen de dienstensector manifesteert.

Meer info

21 september 2015