U bent hier

Ivanovo: van textielindustrie naar innovatie en high-tech

De Ivanovo regio bevindt zich op 275 kilometer van Moskou en is 21.400 vierkante kilometer groot (ter vergelijking: België is 30.689 km² groot).

De regio telt bijna 1 miljoen inwoners die vooral in de steden wonen. De grootste stad is Ivanovo met 435.000 mensen. Ivanovo heeft een luchthaven waardoor Sint-Petersburg in slechts 1 uur 40 minuten te bereiken is. Via een spoorverbinding is ook Moskou slechts 3,5 uur weg. 

De belangrijkste sector in de regio is manufacturing waarin 26% van de plaatselijke beroepsbevolking actief is. Groot- en kleinhandel zijn goed voor 17% van de tewerkstelling.

Ivanovo telt een erg jonge bevolking en het is daarom niet verwonderlijk dat ook onderwijs een belangrijke plaats inneemt (12% van de tewerkstelling). Er zijn verschillende universiteiten die specialisten allerhande afleveren. Vakgebieden die worden onderwezen zijn (onder andere) chemie, geneeskunde en energie.

Naast de traditionele textielbedrijven die nog steeds bestaan, is de regio de thuisbasis van internationaal succesvolle innovatieve kmo's zoals Neurosoft (www.neurosoft.com) en Garpix (www.garpix.com). Neurosoft werkt al actief samen met verschillende Vlaamse universiteiten en is geen onbekende in de Vlaamse academische wereld.

Natuurlijk blijven ook de meer traditionele sectoren volop actief. De plaatselijk textielindustrie telt nog steeds 452 bedrijven waarbij er een tendens is naar technisch en medisch textiel, een evolutie die nog werd versneld door de COVID-19 pandemie. Niet zelden worden er Belgische machines gebruikt in de plaatselijke textielfabrieken.

Ivanovo is verder bekend voor haar productie van hefsystemen die op trucks geplaatst worden (Ivanovets) alsook mijn- en bouwmachines. In de fabriek van IMZ Avtokran (hefsystemen) wordt trouwens gewerkt met in België gemaakte machines. 

Door het lage loonniveau in de regio (gemiddeld € 350 per maand) zijn er de laatste tijd heel wat call centers verhuist van Moskou naar Ivanovo omdat een gelijkaardige werknemer in Moskou minstens € 500 zou krijgen. 

De handel met België stijgt de laatste jaren en in de eerste negen maanden van dit jaar werd al het niveau bereikt van het volledige jaar 2020. De omzet zou dit jaar meer dan USD 10 miljoen moeten bedragen. De Ivanovo regio exporteert vooral chemische producten en textiel naar België en importeert uitrusting en ferrometalen vanuit ons land. 

De mogelijkheden voor Vlaamse bedrijven in de Ivanovo regio liggen vooral in de levering van uitrusting en knowhow voor de plaatselijke industrie die op vele vlakken vrij sterk ontwikkeld is. Vooral de textielindustrie is nergens in Rusland meer ontwikkeld dan in Ivanovo. De nabijheid van Moskou zorgt ervoor dat een afzetmarkt gegarandeerd is.

6 december 2021