U bent hier

IT-trends in Rusland

De coronapandemie heeft ook in Rusland voor heel wat nieuwe IT-trends gezorgd die nieuwe mogelijkheden kunnen bieden voor Vlaamse aanbieders. 

Een belangrijke nieuwe trend is de groeiende interesse van Russische gebruikers in betalend online videomateriaal. Ook zogenaamde super apps, cloud gaming en artificiële intelligentie zijn duidelijk in opmars in Rusland. 

Experten noemen het verschijnen van super apps (apps die verschillende functies combineren) een van de belangrijkste trends in 2020. Diensten zoals het uitvoeren van betalingen, bestellen van voeding of transport en communicatie worden meer en meer samengevoegd in 1 app. Belangrijke spelers hier zijn Vkontakte, Tinkoff Bank en Sberbank.

In 2021 wordt een verdere versterking van deze trends verwacht met het verschijnen van nieuwe spelers zoals banken, telecomoperatoren enz. Het vroeger erg traditionele Sberbank beweegt zich ondertussen op heel wat andere terreinen via haar superapp. Veel van de nieuwe toepassingen (zoals het online bestellen van voeding) hebben niets meer te maken met bankdiensten. Rusland staat op dit vlak een stuk verder dan heel wat West-Europese landen.

Ook het bekende Yandex (geregistreerd in Nederland) is uiterst actief in het lanceren van super apps met applicaties zoals Yandex-Food en Yandex-Drive (car sharing). Toch gelooft Karen Kazaryan, hoofdanalyticus van de Russische Associatie voor Elektronische Communicatie (RAEC) niet dat de Russische super apps hetzelfde succes zullen kennen als die uit bijvoorbeeld China en andere Aziatische landen. Deze apps zijn immers op een heel ander systeem gebouwd en gaan nog een stuk verder met het online brengen van een groot deel van het dagelijkse leven.

Een andere trend die zich duidelijk aftekent, is die van artificiële intelligentie. De Russische regering heeft een federaal project opgezet waarbij in het kader van de digitalisering van de economie zwaar wordt ingezet op artificiële intelligentie. Er werd een nationale ontwikkelingsstrategie voor artificiële intelligentie opgezet die loopt tot 2030.

De tendens om routine-activiteiten in de Russische bedrijfswereld te automatiseren werd door de coronacrisis nog versterkt. Bedrijven willen zich nog sneller digitaliseren waarbij de vraag naar IT-personeel sterk aan het stijgen is. 

Toepassingen zoals cloud gaming en videostreaming werden een stuk populairder in 2020 en tonen een constante groei die zich ook in 2021 zal doorzetten. Momenteel wordt cloud gaming enkel aangeboden door de telecomoperatoren MTS, Megafon, Beeline en Rostelecom zodat er nog ruimte is voor verdere ontwikkeling, zeker nu de vraag sterk stijgend is. Vele potentiële aanbieders wachten echter de 5G-technologie af en kijken nu nog de kat uit de boom. Volgens de organisatie SuperData bedroegen de inkomsten van de gamingindustrie in 2019 ruim USD 109 miljard en deze groeien jaarlijks verder aan. Dat steeds meer potentiële aanbieders interesse tonen, is dus niet meer dan logisch.

Een andere trend die zich aan het aftekenen is, is de groeiende interesse van eindgebruikers om te betalen voor films en uitzendingen op basis van een abonnement. In 2019 kochten de Rambler Group (onlinecinema Okko) en Yandex de rechten van een hele reeks populaire online-evenementen zoals de Engelse Premier League. De online-aankoop van uitzendingen die vroeger enkel bestemd waren voor televisie zit duidelijk in de lift waarbij bedrijven zoals Yandex trachten de plaats van de traditionele televisiezenders in te nemen. Het valt af te wachten hoe de traditionele Russische (staats)media hierop zullen inspelen. 

Men verwacht dat Russische spelers zoals Rambler, Kinopolsk, Amediateka en anderen steeds meer eigen programma's zullen produceren om zo het publiek van aanbieders zoals Netflix af te snoepen en de Russen het downloaden van gratis (piraat)versies af te leren. Directe contracten van Russische aanbieders met grote spelers zoals Universal Pictures, Fox en Disney vallen in de toekomst niet uit te sluiten.

Deze trends die nog eens versterkt werden door de coronapandemie hebben de traditionale Russische cinemasector een zware klap toegebracht. Hoewel bioscoopbezoek sinds de zomer van 2020 terug toegelaten is, trekken de meeste zalen slechts een paar bezoekers per film en het lijkt erop dat het grote publiek de stap naar onlinecinema ondertussen gezet heeft.

25 januari 2021