U bent hier

IT beurs Svyaz - Moskou

Deze beurs richt zich op Russische en internationale aanbieders en ontwikkelaars van informaticasystemen waarbij het thema voor 2019 'Digitale Economie' was. Meer concreet ging de beurs over 5G, Big Data, Smart City, IoT, Smart Russian Software, Blockchain, Fintech en andere actuele onderwerpen.

Er waren dit jaar 390 exposanten uit 19 landen op een oppervlakte van 34.000 vierkante meter. Landen (buiten Rusland) die vertegenwoordigd waren, waren China, Frankrijk (Eutelsat), Duitsland, Italië, Finland, Singapore, Israël en Litouwen. Vooral de dominerende aanwezigheid van Chinese bedrijven viel op en toont aan dat Europa hier een inhaalbeweging moet maken.

De beurs trok 19.000 professionele bezoekers aan uit 68 landen en 365 Russische steden. De meeste bezoekers waren van het CEO en top manager niveau die de beurs bezochten met als doel nieuwe leveranciers te vinden. Onder hen waren ook vertegenwoordigers van belangrijke Russische IT-spelers zoals Rostelecom, Megafon, Yota (www.yota.ru) en VimpelCom (https://veon.com/).

De productsegmenten die op de beurs aan bod kwamen, waren: telecommunicatietechnologie, netwerksystemen, systemen voor satelliet-, TV- en radiocommunicatie, datacentra, smart devices, smart platformen, internet of things technologie, medische elektronica, mobiele betaalsystemen, communicatie-operatoren etc.

De Russische staat heeft 8 miljard USD vrijgemaakt om het project 'digitale overheid' te realiseren. Aangezien nog heel wat IT-uitrusting niet in Rusland wordt geproduceerd, is dit project ook van groot belang voor buitenlandse bedrijven. Het kan dus interessant zijn voor buitenlandse IT-bedrijven om voet aan wal te krijgen in Rusland en het deelnemen aan deze beurs is een goed aanknopingspunt om contacten te leggen met Russische integratoren en vertegenwoordigers van de overheid.

De IT-markt in Rusland bestond in 2017 voor 60% uit uitrusting, 20% uit IT-diensten en 20% uit software. De grootste gebruikers van IT-diensten zijn de gezinnen, transport- en communicatiesector alsook de openbare diensten. De globale uitgaven voor IT groeiden met 3,5% in 2017 en zullen sterk blijven stijgen.

Besluit: De IT-sector ontwikkelt zich ook in Rusland heel sterk en de overheid begrijpt het belang van E-diensten en informatisering en investeert daar de laatste tijd ook sterk in. Een deelname aan deze beurs is aan te raden voor IT-bedrijven die Russische partners zoeken. De beurs is niet al te groot wat de visibiliteit ten goede komt. 'Svyaz' wordt verder actief gesteund door de overheid wat deuren kan openen voor staatsprojecten. Ook het vinden van partners (integratoren) kan via deze beurs.

29 april 2019