U bent hier

Iran & Qatar ondertekenen megadeal saffraan

In de aanloop naar het WK 2022 hebben Iran en Qatar een saffraancontract ter waarde van 300 miljoen dollar ondertekend. Het contract maakt de overdracht van 200 ton Iraanse saffraan naar Qatar mogelijk - de grootste deal ter wereld. De stap zal naar verwachting de positie van Iran als belangrijk productie- en leveringscentrum van saffraan in de wereld versterken, meer toegevoegde waarde creëren voor de lokale saffraanmarkt in Iran en de prijzen dichter bij de wereldmarkt brengen.

Iran is mondiaal de grootste saffraanproducent, gevolgd door India en Afghanistan. De specerij wordt ook wel "rood goud" genoemd, en is de duurste in zijn soort vanwege het arbeidsintensieve productieproces. Iraanse saffraan wordt momenteel verhandeld tegen 1000 tot 1200 euro per kilogram. 

De unieke deal werd op 18 september 2022 ondertekend in aanwezigheid van Hamidreza Dehqani-Poudeh, ambassadeur van Iran in Doha, en Ali bin Ahmed Al Kuwari, minister van Financiën van Qatar. De heer Al-Kuwari sprak de hoop uit om met Iran samen te werken bij de verwerking van saffraan volgens wereldwijde normen. Overeenkomstig het ondertekende contract zal de eerste zending Iraanse saffraan naar verwachting begin oktober worden geleverd. 

23 september 2022